Published On: Uto, velj 18th, 2014

Realno smanjenje broja kantona i administracije

SARAJEVO – Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović ocijenio je da je realno ujedinjavanje kantona u Federaciji BiH i smanjenje administracije, uključujući i više od 100 ministara.

“Ali, to je ostvarivo samo u mjeri i na način koji odgovara i Bošnjacima i Hrvatima”, rekao je Izetbegović, koji je i bošnjački član Predsjedništva BiH.

On je za “Večernji list” istaknuo da je Bošnjacima neprihvatljivo ujedinjavanje koje bi stvorilo neku hrvatsku grupu kantona unutar koje bi oni bili manjina.

Govoreći o prekompoziciji odnosa stranaka na federalnom nivou, Izetbegović je rekao da je koalicija SDA i SDP-a prošlost, ali da ostaje obaveza da zajednički stabiliziraju situaciju.

“A, tad mora prestati međusobno optuživanje SDA-SDP, dovoljno smo rekli u proteklim godinama. Nismo promijenili mišljenje jedni o drugima, ali moramo promijeniti odnos, smiriti međusobni sukob zarad stabilnosti i reda u državi”, izjavio je Izetbegović.

Ponavljajući optužbe na račun ministra sigurnosti BiH i predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića da je izjavama poticao nerede i da je dopustio ponižavajuće napade na institucije BiH, Izetbegović je izrazio uvjerenje da će SDA dobiti u parlamentu podršku za zahtjev za Radončićevu smjenu.

Zamjenik predsjednika SDA najavio je da će ova stranka u narednom razdoblju intenzivirati kontakte s HDZ-om BiH na razini Mostara, da bi se izbjeglo prenošenje napetosti i incidenata na međunacionalne odnose.

“S / predsjednikom HDZ-a BiH / Draganom Čovićem planiram se u sljedećim danima, različitim povodima, sresti nekoliko puta”, najavio je Izetbegović.