Četvrtak, 18 srpnja, 2024

REAKCIJE: Za Bošnjake “ispravna” za Srbe “neprihvatljiva” odluka o metodologiji obrade popisa stanovništva

Must Read

Nakon što je Agencija za statistiku BiH usvojila metodologiju za obradu podataka o popisu stanovništva u BiH provedenog 2013. godine, prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirano kao rezdentni stanovnici BiH, očekivano uslijedile su oprečne rekacije. Dok bošnjački dužnosnici pozdravljaju takvu odluku, srpski joj se protive i ističu da takve rezultate popisa neće poštovati, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Predsjednik RS Milorad Dodik i direktorica Agencije za statistku RS-a Radmila Čičković nisu suglasni s odlukom direktora Agencije za statistiku BiH o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva iz 2013. godine te ističu nije prihvatljiva za RS.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić izjavio je kako misli da usvojena odluka o obradi podataka nije ispravna.

Popić je izrazio neslaganje s usvojenim programom obrade podataka ističući kako je ovo u suštini ponavljanje stavova.

Popić: Bit će objavljeni netočni podatci

On smatra da ćemo ovakvim načinom obrade dobiti netočne podatke i da neće biti ispoštovan Zakon o popisu.

Kako je kazao na danas održanoj press konferenciji, Agencija za statistiku BiH prekršit će Član 7. koji definira tko su rezidenti unutar BiH te neće bit ispoštovan ni Član 36. koji je Agenciji dao zadatak da se koristi svim raspoloživim bazama podataka da bi se došlo do točnih podataka.

“Ovakvim načinom promijenit ćemo sadržaj popisa i ostaje dvojba tko je odgovoran za to”, kazao je Popić.

Naglasio je kako će kontrolni popis dokazati da ima odstupanje od preko 10 posto i to je mnogo više nego što je međunarodni standard.

On je kazao i kako nije točna informacija da je popis stanovnika BiH koštao 50 milijuna KM te iznio podatak da je popis koštao 35 milijuna KM.

“I da rezultati nisu objavljeni popis ne bi propao isto kao ni novac. Ovo su validni podaci do sljedećeg popisa i važe deset godina”, rekao je Popić.

Na kraju je još jednom ponovio “kako su ovo netočni podaci i kako mi nećemo ni u procesu EU integracija imati točne podatke”, prenosi Klix.

Stevandić: Nećemo prihvatiti odluku Agencije za statistiku BiH

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da taj entitet neće prihvatiti odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

“Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH odmah moraju reagirati zbog donošenja navedene odluke i hitno zatražiti sjednice Predsjedništva BiH, oba doma Parlamenta BiH i Vijeća ministara. Ukoliko to ne urade znači da su u dosluhu s onima koji rade protiv srpskih interesa”, rekao je Stevandić.

On smatra da će, ukoliko bude prihvaćena navedena odluka, Srbi biti nacionalna manjina u BiH.

Stevandić, kako prenosi Srna, kaže da bi Republika Srpska u svakom slučaju trebala objaviti dio popisa koji se tiče njenih stanovnika.

Salkić: Ispravna odluka Agencije za statistiku BiH

S druge strane Potpredsjednik RS Ramiz Salkić pozdravio je, u izjavi Feni odluku o uspostavi jedinstvenog programa obrade podataka Popisa stanovništva iz 2013. godine naglasivši da je to jedini ispravan i moguć način za objavu popisnih rezultata.

Istakao je da Agencija za statistiku BiH i njen direktor Velimir Jukić imaju mogućnost i obvezu u zakonu taj posao uraditi.

– Veoma je važno da to bude urađeno u skladu sa zakonom i preporukama Eurostata kako bi naši popisni rezultati bili valjani – rekao je Salkić.

Entitetski potpredsjednik smatra da je današnja odluka Agencije za statistiku BiH realna i korektna.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić donio je danas odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez suglasnosti entitetskih zavoda, prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -