ČEVRA: SBB ne čeka u hodniku da ispunjava Izetbegovićeve ili DF-ove želje

‘’U ovom trenutku je najvažnije da se vlast na svim razinama u narednih 72 sata potpuno i isključivo posveti tome da posjeta Pape Franje prođe u najboljem redu. Sve drugo treba ostaviti po strani’’, rekao je glasnogovornik SBB-a Omer Čevra.

SBB je ozbiljna stranka, koja ima drugi najbolji rezultat u Federaciji BiH i ne čeka u hodniku da ispunjava Izetbegovićeve ili DF-ove želje. SBB će na razini rukovodstva i Glavnog odbora idućeg tjedna analizirati aktualnu situaciju, stoji u priopćenju glasnogovornika SBB-a Omera Čevre.

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj sjednici pozdravio odluku Vlade FBiH kojom se konačno rješava pitanje upravljanja kapitalom u vlasništvu Federacije BiH na zakonit način. Uredbom Vlade FBiH, navodi se u priopćenju SDA, poduzeća se ne daju na upravljanje niti jednom ministarstvu ili političkoj stranci nego jedinom ovlaštenom subjektu, a to je Vlada FBiH.

‘’SDA poziva sve političke stranke koje čine koaliciju na razini FBiH da se konačno posvete definiranju i provođenju reformske agende kao najbitnijeg pitanja za sve vlade u BiH. To je jedini način da se poveća broj radnih mjesta i osigura bolji životni standard građana ‘’, zaključuje se.

Podsjećamo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je na današnjoj sjednici Uredbu koja uređuje vršenje ovlasti na osnovu sudjelovanja državnog kapitala u gospodarskim društvima iz nadležnosti Federacije BiH, upravni i nadzor nad općim aktima i posebne odredbe o postupku u registrima.

U ovim gospodarskim društvima ovlaštenja na osnovu sudjelovanja državnog kapitala vrši Vlada Federacije BiH, neposredno ili putem federalnih organa uprave (federalnih ministarstava i federalnih uprava) i federalnih upravnih organizacija. Ovlaštenja koja neposredno vrši Vlada su sudjelovanje u radu i odlučivanju skupštine, izbor i nominiranje kandidata za imenovanje članova nadzornih odbora i razrješenje dužnosti članova nadzornih odbora prije isteka mandata, te davanje suglasnosti za imenovanje članova uprava i razrješenje dužnosti članova uprava prije isteka mandata.