Published On: Sub, pro 7th, 2019

REAKCIJA MUP-A HNŽ NA ISTUPE SEMIHE BOROVAC Dovođenje novih migranata u Salakovac i stvaranje novog Vučjaka ne dolazi u obzir

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije ocijenilo je izjave državne ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac, o spremnosti kampa u Salakovcu da osigura smještaj za maloljetnike bez pratnje koji su evidentirani u kampu Vučjak, kao potpuno neprihvatljive s sigurnosnog aspekta.

“Centar Salakovac djeluje kao centar otvorenog tipa kojeg korisnici-migranti slobodno napuštaju i bez ikakvih ograničenja se kreću širim područjem Hercegovačko-neretvanske županije, što izaziva strah i nelagodu lokalnog stanovništva, tako da najava bilo kakvog dovođenja novih korisnika centra, njegovo prebukiranje i stvaranje novih Vučjaka ne dolazi u obzir, jer smo poučeni višemjesečnim iskustvima policije Unsko-sanskog kantona”, stoji u reakciji MUP-a.

Dodaju kako je područje HNŽ već u velikoj mjeri opterećeno migrantskom krizom.

“Pored korisnika Centra Salakovac, postali smo jedna od značajnijih migrantskih ruta. Postupanje policije u vezi nedozvoljenih radnji migranata postali su skoro svakodnevica. U ovoj godini do sada je zabilježeno poduzimanje mjera i radnji prema migrantima u više od 150 slučajeva. Uloga i zadaća policije HNŽ je pružiti maksimalnu osobnu i imovinsku sigurnost svih građana ove županije i svih onih koji borave na ovom području, tako da ne želimo nove sigurnosne probleme koji se izazivaju jednostranim potezima, bez ikakvih procjena mogućih posljedica koji takvim činom mogu biti prouzročene”, smatraju u MUP-u HNŽ.

Podsjećamo, ministrica Borovac prije dva dana sastala se s Dunjom Mijatović, povjerenicom za ljudska prava Vijeća Europe, a fokus razgovora je bio na najugroženijim kategorijama migranata, koji su izrazili namjeru ili podnijeli zahtjev za azil i smješteni u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara, a koji je, kako je rečeno, postao primjer za ostale centre namijenjene za smještaj migranata.

Na istup Semihe Borovac reagirali su iz Kluba Hrvata u Skupštini HNŽ kazavši da takvi istupi uznemiruju stanovnike ove županije.

“Ministrica Borovac svojim aktivnostima trebala bi dati dio rješenja, no s porukama koje šalje u stvarnosti postaje novi dio ukupnog problema s nezakonitim migracijama. U potpunosti je zanemarena aktivnost sistemske pripreme BiH i koordinacije relevantnih institucija za prihvat nezakonitih migranata, pitanja smještaja i brige, a posebno humanitarnog nadzora maloljetnih osoba bez pratnje u privremenim kampovima uz asistenciju centara za socijalni rad”, stoji u priopćenju.

Borovac je kritike s istih adresa dobivala i nakon što je ljetos kazala da bi u Salakovcu mogle biti smještene i obitelji bh. povratnika iz Sirije.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare