Published On: Wed, Apr 17th, 2019

REAGIRANJE Božo Ljubić: U tekstu “Tihe likvidacije” iznesene su neistine koje se odnose na moje političko djelovanje

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, zastupnik u Saboru RH te dugogodišnji hrvatski politički dužnosnik reagirao je na tekst portala Dnevnik.ba „Tihe likvidacije eutanazija hrvatskog naroda u BiH počela je i prije ubojstva Joze Leutara“. Reagiranje g. Ljubića prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija.

Poštovana/i,

Rijetko reagiram na tekstove u kojima se spominje moje ime, čak ako je riječ o eklatantnim neistinama. Kako sam do sada Vaš portal smatrao ozbiljnim medijem, a kako su u njemu izrečene nevjerojatne neistine pa i insinuacije koje se odnose na moje političko djelovanje, prisiljen sam reagirati s željom kako bi Vaš medij i ubuduće mogu smatrati ozbiljnim političkim portalom.

Ne ulazeći u motive niti u političku plauzibilnost ovog „dossiera“, koji će prema najavi u tekstu, izlaziti u nastavcima ovdje želim samo demantirati navode koji se odnose na mene.

Naime autorica u tekstu navodi: „Sve je ustvari, počelo na 5. Saboru HDZ-a BiH, koji s pravom danas, dvadesetak godina kasnije nosi i epitet ‘glasovitog’. Jelavić je tada na unutarstranačkim izborima, kao federalni ministar obrane, pobijedio protukandidata Božu Ljubića za mjesto predsjednika Stranke.“  Te  pod podnaslovom „Bušitelji“ poraženi na 5. Saboru HDZ-a BiH, autorica  nastavlja: Tako su „bušili“ ljudi unutar HDZ-a BiH poraženi na glasovitom 5. Saboru najveće hrvatske stranke u BiH. Tako su nastavili „bušiti“ i kasnije kada su po „pravdu za žrtve rata“ u BiH došli haški istražitelji“.

Dakle, ja nisam poražen na 5. Saboru HDZ-a BiH jer nisam niti bio kandidat. Istina je da me predsjednik Tuđman nakon dužeg nagovaranja zamolio da prihvatim kandidaturu za predsjednika HDZ BiH na 5. Saboru, što sam bio i pristao uz određene uvjete.

Temeljem toga sam kandidiran od strane Predsjedništva HDZ-a BiH. Kako ti uvjeti, koje sam iznio predsjedniku Tuđmanu, a koji su bili poznati užem dijelu Predsjedništva HDZ BiH, nisu „ispoštovani“, ja sam  na Saboru, u momentu kada sam se po proceduri trebao očitovati o kandidaturi, kandidaturu otklonio uz riječi koje ću ovdje pokušati citirati ili bolje reći parafrazirati:

„Poštovani sabornici s odgovarajućeg mjesta sam zamoljen da prihvatim kandidaturu za predsjednika HDZ BiH. Kako uvjeti koje sam dogovorio nisu ispunjeni, ja povlačim svoj pristanak na kandidaturu…“ Nakon toga je Ante Jelavić kao jedini kandidat  izabran.

Autorica „dossiera“ Glorija Lujanović o ovome nije mogla znati iz prve ruke jer je u vrijeme 5. Sabora HDZ BiH imala svega pet godina. Međutim, na znanje autorici teksta, ja sam nakon 5. Sabora HDZ BiH, još više od dvije godine bio potpredsjednik HDZ BiH, bio sam i autor Deklaracije 6. Sabora HDZ BiH, suosnivač i koautor Deklaracije 1. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora. potpredsjednik  „Koorodinacijskog vijeća Hrvatske samouprave“…

O događajima prije i nakon Sabora kao i mom viđenju evolucije hrvatskog pitanja u BiH, prije i nakon 5. Sabora do sada nisam nigdje, niti ovoliko, javno komunicirao. Nadam se da će biti vremena da o tome nešto napišem.

Svakako se slažem da je erozija ustavno pravnog položaj i političkih prava Hrvata u B i H započeta na 5. Saboru HDZ B i H.

S poštovanjem,
Prof. dr. sc. Božo Ljubić

U Širokom Brijegu, 17 travnja 2019.

TIHE LIKVIDACIJE Eutanazija hrvatskoga naroda u BiH počela je i prije ubojstva Joze Leutara