Published On: Sri, lis 3rd, 2012

REAGIRANJE AKADEMIKA: HAZU će biti utemeljena kao najviša znanstveno-kulturna institucija hrvatskog naroda u BIH

U „Dnevnom listu“ od 8.09.2012. god. objavljen je širi članak o formiranju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) sa sjedištem u Mostaru.Radi potpunije informacije za javnost Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost BiH koje je osnovano 1994. god. i danas ima preko 200 članova reagiralo je u istom mediju i dalo objašnjenje da se radi o formiranju Udruge građana koju su nazvali HAZU, iako je tim ljudima koji su i članovi spomenutog društva poznato da ovo društvo radi na osnivanju HAZU-BiH temeljem Zakona kojega trebaju donijeti Županije sa većinskim hrvatskim narodom.Taj zadatak i Odluka doneseni su još 2000. god., i formiran je Inicijativni odbor za ustanovljenje te institucije.

Radi točne i potpunije informacije, te da se izbjegne zabuna u javnosti, reagiramo na spomenuti članak od 8.09.2012. god. kojega je ponudio predsjednik te udruge koristeći akta i objašnjenja koje je inicijativni odbor Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH davno uradio i obznanio.Prema tome, što nije naglašeno u tom članku, radi se o udruzi građana što svakako nije razina za instituciju HAZU BiH, s obzirom da se radi o ozbiljnoj i najvišoj znanstvenoj i kulturnoj instituciji jednog naroda. Udruga građana to zasigurno nije niti može na pravi način zastupati navedene interese i postići odgovarajuće efekte, što će zasigurno razumjeti prije svega članovi HAZU BiH pa i šira javnost.

Preporučujemo osnivateljima navedene udruge da svoj rad i mišljenja stave u okvire Udruge, kao što to rade i druge Udruge kojih ima na svakom koraku, te da se ne bave pravim poslovima HAZU BiH i time pokušavaju stvoriti zabunu i paralelizam koji može izazvati još jednu podjelu Hrvata BiH, što ovo društvo nikako ne podržava. Napominjemo da je Zakon o utemeljenju institucije HAZU BiH u proceduri i treba imati dovoljno strpljenja i razumijevanja za naše teškoće u vremenu i prostoru u kojemu radimo.

 

prof. emeritus  dr. Jakov Pehar

predsjednik inicijativnog odbora HDZU-BiH za utemeljenje HAZU-BiH

U Mostaru, 10.09.2012. god.

 

 

REAGIRANJE Akademik prof.dr. Vladimir Premec:

 

 

 

Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost BiH inače uskoro izdaje prvu Enciklopediju Hrvata u BIH. Inicijativni odbor za utemeljenje HAZU-BIH koji predvodi dr.Pehar jedini ima legitimitet hrvatskih županija u BIH za osnivanjem HAZU-a te je ujedno jedina instanca s kojom komuniciraju BANU i SANU u BIH, točnije krovne akademske institucije druga dva naroda u BIH.

Privatna udruga HAZU , koja je već kao koncept naštetila ovako ozbiljnom projektu Hrvata  u BIH, a koju  je osnovao jedan opičeni pop  skupa sa jednim učiteljem , danas je pak zatražila od kantona Sarajevo da im se dodjeli zgrada zemaljskog muzeja u Sarajevu. Eto u kom grmu leži zec…

poskok.info

 

Vezana vijest:

Besposlen Nikić i Brkića krsti…

 

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare