Published On: Čet, pro 18th, 2014

Razorni potresi velika prijetnja BiH, potrebne jače mjere

Opasnost od potresa u BiH postoji jer se nalazi na seizmički aktivnom području, istaknuto je jučer na konferenciji o prirodnim katastrofama u Sarajevu.

Procjene ugroženosti

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar istaknuo je da BiH ima visok rizik od pojave razornih potresa. Naveo je podatke iz procjene ugroženosti od prirodnih ili drugih nesreća iz 2011., prema kojima se najveći dio BiH nalazi u zoni sedmog, osmog i devetog stupnja Mercallijeve ljestvice. On je istaknuo da potresi takve snage izazivaju velike posljedice po ljude, imovinu, okolinu i infrastrukturu zbog čega je neophodno raditi na kadrovskom i tehničkom jačanju nadležnih institucija u BiH, te njihovoj boljoj koordinaciji i razmjeni podataka u ovoj oblasti. Vršitelj dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez smatra kako treba jačati stručno znanje i kapacitete u lokalnim zajednicama, te praviti pravilne procjene rizika i svega onoga s čime postoji mogućnost suočavanja u sljedećem razdoblju. “Mislim da prvo moramo jačati lokalne, a onda kapacitete svih struktura, poštujući ustavna rješenja BiH. U civilnu zaštitu se mora ulagati i ona se mora jačati na svim razinama, a neophodno je uspostaviti koordinaciju na pravi način”, smatra Elez. Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak ukazao je na potrebu da na razini FBiH bude uspostavljen telefonski broj 112 za hitne situacije, što je i zahtjev Europske komisije. Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Dejić kaže da BiH prijete potresi jer se nalazi na seizmički aktivnom području.

Stalna praćenja

“Naš zavod ima mrežu od šest seizmoloških stanica, a najnovija je postavljena u Zenici gdje se često događaju gorski udari. To nam omogućava da registriramo potrese o kojima obavještavamo kompletnu javnost”, objasnio je Dejić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare