RAZOČARALI SMO I DORIS PACK: Toliko sam tamo pokušavala nešto promijeniti.Srce me boli za BiH

Ustavna struktura BiH nije prepreka. Ako političari žele raditi za dobro svih, promjene nabolje su sasvim moguće. Ali njih nema, kazala je u intervjuu za Dnevni avaz veteranka evropske politike Doris Pack.

Pack je i danas, u svojoj 76. godini, vrlo angažirana. Osim što vodi žensko krilo Europske narodne stranke (EPP), najveće i najjače političke grupacije Evrope, aktivna je i u brojnim fondacijama te nevladinim organizacijama.

Naglašava da svi u BiH žele da ova država funkcionira i postane dio Europske unije.

– Nigdje na Balkanu nemate toliku želju građana da budu dio Unije. To mjesto BiH, prema svim pravima, pripada, ali političari ne žele takav scenarij jer bi mogli izgubiti privilegije koje imaju. I kao rezultat toga imate odlazak ljudi iz države. To su sve dobri, obrazovani, pametni i vrijedni ljudi, koji svoju životnu priliku ne vide u BiH, već vani. To je žalosno! – kazala je Pack.

Smatra da se sistem obrazovanja mora mijenjati.

– BiH se u cijelosti mora mijenjati. Veoma sam vezana za nju i boli me kada vidim kakva je situacija u toj državi. Srce me boli za BiH! Za tu sam državu tako vezana, provela sam toliko vremena u njoj, radeći za nju, ali željenih promjena nema ili one idu tako bolno sporo. Ali, ne odustajem. I dalje se borim, radim, dolazim u BiH često, razgovaram s ljudima. Jer ipak ima nade – kazala je, između ostalog, Doris Pack za Dnevni avaz.