Published On: Sub, ruj 15th, 2018

“Razmjena teritorija između Srbije i Kosova bilo bi mirno etničko čišćenje. Ali bi donijelo mir.”

Autor navodi i dkako su, po površini, sjeverni dio Kosova i Preševska dolina gotovo isti. U prvoj živi do 70.000 Srba. U drugoj, barem 60.000 Albanaca.

– Razmjena teritorija između Srbije i Kosova bilo bi mirno etničko čišćenje. Ali bi, barem, donijelo mir – stav je Charles Kupchan objavljen u The New York Times-u.

U rubrici “mišljenja” ovog lista, autor, koji je bio u administraciji bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame, navodi se da je u pitanju “moralno uvrjedljiv prijedlog koji SAD i EU trebaju podržati”.

Kapchan, koji je bio Obamin savjetnik za Europu u Vijeću za nacionalnu sigurnost, dakle vrlo blizak bivšem predsjedniku SAD, ističe da se sjever Kosova treba predati Srbiji, dok bi jug Srbije – “a koliki je to komad, tek treba odlučiti” – bio pripojen Srbiji. Oba ova “komada” naseljena su uglavnom Srbima, odnosno Albancima.

– Efektivno, ova razmjena predstavlja mirno etničko čišćenje. Ipak, to je ispravna stvar koju treba uraditi. Principi trebaju ustuknuti pred pragmatizmom, kako bi se osiguralo postizanje dogovora koji obećava okončanje višegodišnjeg krvoprolića i prekrajanja granica nastalo raspadom Jugoslavije – piše autor, prenosi Dnevni avaz.

On navodi i da je ideja o trgovini teritorijima i premještanju stanovništva naišla na žestok otpor u dijelovima zapadne politike. Kancelarka Angela Merkel najodlučnije se suprotstavila tome, a podržale su je stotine nevladinih organizacija s obje strane Atlantika.

– No, vidimo znakove koji ukazuju da su neki zapadni dužnosnici zagrijani za tu ideju – piše Kapchan.

On navodi i da su, po površini, sjeverni dio Kosova i Preševska dolina gotovo isti. U prvoj živi do 70.000 Srba. U drugoj, barem 60.000 Albanaca.

Autor piše dalje da sjever Kosova može biti predat Srbiji, dok bi Srbija trebala odlučiti koliko će teritorije Preševske doline ustupiti Albancima.

Kapchan ističe i da je za očekivati rast nacionalističkih (pre)tenzija ne samo na Balkanu. Navodi da je za očekivati da se to ponajviše odrazi na Bosnu i Hercegovinu, gdje bi bosanski Srbi pojačali aktivnosti na odcjepljenju, ali i Makedoniji, gdje bi se mogli “probuditi” Albanci.

– Ali, nemamo nigdje drugo na Balkanu konsenzus o prilagođavanju granica na stolu. I ako se on materijalizira, međunarodna zajednica mora naglasiti da je to samo iznimno rješenje – ističe on.

Naglašava i da bi takvo rješenje moglo imati suprotan efekt kojeg se mnogi boje.

– Normalizacija odnosa  Srbije i Kosova mogla bi vjerojatnije dovesti do suprotnog. Srbija je dominantan igrač u regiji. Ako ona riješi probleme s Kosovom, to bi u priličnoj mjeri moglo dovesti do tranzicije od rastućeg proizvođača nevolja u regiji prema zadovoljnom zainteresiranom čimbeniku. Pomoć Srbije bi bila posebno dobrodošla u obeshrabrivanju Republike Srpske, regije u BiH dominantno naseljenim Srbima ostavljenim tamo nakon rata 90-ih godina prošlog stoljeća, u nastojanjima da se odcijepi – piše autor.

Kapchan zaključuje:

– Predsjednici Srba i Kosovara imaju pred sobom teške pregovore. Ako g. Vučić i g. Thaci uspiju postići dogovor, SAD i EU trebaju ga prihvatiti. Nuđenjem primamljivog zelenog svijetla, Washington i Bruxelles mogu osigurati ključno ohrabrenje i pomoći izgradnji podrške za sporazum između Kosova i Srbije – zaključuje on.

Zanimljivo je da je ovaj tekst na svom Twitter nalogu podijelio i šef ureda komesara za proširenje EU Johannes Hahn, Michael Karnitsching. Bez ikakvog komentara, on ga je postavio na ovoj društvenoj mreži ubrzo nakon što je objavljen na portalu The New Yourk Times-a.

Hahn je, inače, danas u intervjuu za makedonsku novinsku agenciju MIA izjavio da, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, “teritorijalna razmjena” ili “korekcija granica” nije isključena kao “završni dio slagalice”.

Ipak, naglasio je da “bilo koje rješenje mora doprinijeti stabilnosti i prosperitetu regije i da obje strane budu svjesne međunarodnih obveza i zabrinutosti međunarodne zajednice”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare