Published On: Čet, kol 24th, 2017

RAZLOG PANIKA ZBOG PADA POPULARNOSTI SDA? Izetbegović je ciljano pustio izjavu kako su Srbi i Hrvati izmišljene nacije

Izjava koju je dao Bakir Izetbegović, mada načelno pomirljiva u sebi sadrži negaciju Srba i Hrvata kao nacije, odnosno kao nacija koje su nastale od prastarih Bošnjana. Bošnjaci su tako autohton narod, koji baštini tu povijesnu nit dok su Srbi i Hrvati odustali od bošnjanstva ili bošnjaštva što li i postali nešto drugo. Izetbegovići su pak starinom Srbi, od srpskog prezimena Jakić, dolaze iz Beograda, pa bi zluradi analitičari mogli primjetiti da je Izetbegović, potomak Jakićev, prvi političar iz okolice Beograda, i čovjek srpskih korijena koji je ustvrdio da su Srbi izmišljena nacija. I sam Alija Izetbegović nekada se izjašnjavao kao Srbin premda je na popisu 1991-e popisano čak 900 Bošnjaka, što znači da to ime nije bilo zabranjeno.

 

Bakirova izjava opet, potpalia je društvene mreže, i u konačnici diže popularnost SDA-u jer se rasprava od recentnih tema okrenula na identitarna prepucavanja. Tko god da mu je savjetnik, vratio mu je stare simpatizere u vlastitom biračkog tijelu. Stoga ne čudi da su sarajevske stranke koje pretendiraju na SDA mjesto nezadovoljne ovom izjavom.

Bačanović: Izetbegović  nije historičar, ne može razumijeti što je narod u predmodernom smislu

Predsjednik Izetbegović nije povijesničar i nema naročito poimanje procesa nacioizgradnje, odnosno šta je to narod u predmodernom smislu, a šta moderna nacija , kaže Vuk Bačanović, povjesničar.

Kada su u pitanju Srbi u BiH, mi raspolažemo sa obiljem historijskih dokumenata, poševši od 10. stoljeća pa na ovamo koji govore o postojanju raznih faza i oblika predmodernog srpskog identiteta u zemljama Bosni i Humu, odnosno kasnijoj Hercegovini, a da ne govorimo o osmanskom razdoblju, kada osmanski izvori govore isključivo o regulaciji položaja srpskog mileta “Srpskim kanunom” (Sırf tâ’ifesi kânûnı) i registracijom u “srpski defter” (Sırf defteri), odt kojih, kako tvrdi Nedim Filipović, ogroman broj prelazi u islam u 16. stoljeću i zapravo čini okosnicu islamizacije u zemljama Bosni i Hercegovini.

Nevjerovatno je govoriti o “izmišljanju” Srba u zemlji kojom je vladao kralj čija je titula glasila “Srbljem, Bosni i Pirmorju” i vojvoda sa titulom “hercega od svetog Save”.  Govoriti o izmišljenosti srpskog naroda tu, naprosto  ne ide.

Bošnjačka nacionalna ideologija, naravno, nastoji pronaći historijsko opravdanje za vlastito nekonstituiranje u modernu naciju, pa u tom patološkom polito-narcizmu sebe proglašava izvorom svih naroda u BiH, dok je istina da je odrednica “Bošnjak” označavala turčna, to jeste muslimana iz Bosanskog ejaleta i da su je koristili gotovo isključivo muslimanski feudalci – ne kao nacionalno, već klasno-vjersko određenje kojem je sam koncept nacionalnosti po demokratskom principu bratstva, slobode i jednakosti bio konceptualno stran, budući da nije imao mjesto u šerijatskom poretku, kojeg je, neuspiješno, pokušavalo reformirati umiruće Osmansko carstvo.
U tom smislu shvaćam bošnjačku poziciju u kojoj se novoj naciji, u podneblju opterećenom starinom, treba objasniti da datira sa kraja 20. stoljeća, to jeste sastanka Bošnjačkog sabora u Hollyday Innu.

 

Lozo: Izetbegovićeve tvrdnje o ‘Bošnjanima’ najobičnije budalaštine

BANJALUKA – Srpski povjesničar Predrag Lozo smatra da su tvrdnje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da su se u prošlosti svi stanovnici Bosne nazivali “Bošnjanima”, “najobičnije budalaštine” i kaže da se naziv “Bošnjani” u starim povijesnim spisima nikako nije koristio kao odrednica koja definira nacionalni identitet, nego geografsku pripadnost.

Lozo je rekao da Izetbegovićeve tvrdnje nemaju nijedno uporište u zvaničnoj historiografiji, te da se slične izjave mogu već dugo čuti od raznih pseudoistoričara iz Sarajeva koji pokušavaju ni iz čega stvore viševjekovnu bošnjačku povijest.

“Tragikomična priča o` dobrim Bošnjanima` koji su, navodno, pravi starosjedioci Bosne, dok su Srbi izmišljena nacija, mogla bi zagolicati nečiju maštu, da nema jedan problem – svi srednjovjekovni dokumenti bosanskih i dubrovačkih vladara spominju isključivo Srbe kao stanovništvo u BiH , kao i u jednom manjem dijelu Hrvatske “, naveo je Lozo za” Blic “

 

On je istaknuo da su ideju o bosanskoj naciji prvi “lansirali” Austrijanci za vrijeme okupacije BiH.

“Ta propala ideja Izetbegoviću je očito izdiktirane, iako se radi o teškoj gluposti”, naglasio je Lozo. Izetbegović je prošlog vikenda u Cazinu, gdje je bio povodom obilježavanja godišnjice osnutka jedne od brigada Armije BiH, izjavio da su Srbi i Hrvati u BiH izmišljene nacije, čiji su pripadnici spletom okolnosti nastali od Bošnjana.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>