Published On: Tue, Jun 14th, 2016

RAZLOG NAVODNO NISU BARIŠIĆEVE SIMPATIJE KA MOSTU: ‘Morali smo ga smijeniti, cijelo ljeto planirao je prikazivati reprize!’

Dosadašnji vršitelj dužnosti ravnatelja programa Hrvatske radiotelevizije Jozo Barišić smijenjen je u utorak, kako se neslužbeno doznaje s HRT-a, zbog ” loše komunikacije i sporog provođenja promjena u unapređenju programa HRT-a”.

Kako doznaje Hina, najveće nezadovoljstvo Barišićevim radom odnosilo se na nedostatne promjene u središnjoj HRT-ovoj informativnoj emisiji – Dnevniku na prvom programu. One, kako se ističe, nisu ostvarile očekivane rezultate u povećanju kvalitete i porastu gledanosti te emisije koja je trebala biti zamašnjak podizanja kvalitete cijelog informativnog programa javne radiotelevizije.

Zapinjanje u komunikaciji

Osim “nezadovoljstva s komunikacijom” s urednicima programa i Upravom HRT-a na čelu s vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja Sinišom Kovačevićem, smijenjenom Barišiću zamjerala se i neambiciozna ljetna shema u kojoj prvim televizijskim programom dominira reprizni filmski i dramski program, a od novosti u informativnom programu uvedene su samo Vijesti u 17 sati.

 

Barišić je smijenjen odlukom Kovačića koji je za novog vršitelja dužnosti ravnatelja programa HRT-a imenovao Dražena Miočića. U priopćenju HRT-a kaže se kako je Barišić razriješen “zbog potrebe aktivnijega ispunjavanja programskih ciljeva javnoga servisa”. Sam Barišić nije htio komentirati razloge smjene.

Sporna emisija “Uvijek kontra”

No, Telegram doznaje kako su ciljevi kojima Barišić nije aktivnije težio političke prirode. Dva neovisna izvora ističu kako je sporna bila nedavna emisija Uvijek kontra u kojoj se, na dan početka Europskog prvenstva, raspravljalo o hrvatskom nogometu. Uz stalne komentatore Igora Mandića i Igora Zidića, gostovali su sociolog Dražen Lalić, Telegramov kolumnist Aleksandar Holiga i novinar Indexa Zvonko Alač.

Umjesto širenja pozitivnih emocija i euforije radi skorog nastupa Hrvatske na Euru, smatraju nadređeni na HRT-u, šef programa dopustio je sprdanje s reprezentacijom i iznošenje dubioznih tvrdnji o nogometu, pojašnjavaju Telegramovi izvori navodeći kako je Uprava HRT-a zbog toga odlučila da Barišić mora otići.

Zanimljivo je da su takvu tezu iznijeli i Zdravko Mamić i Velimir Bujanec u emisiji Bujica u ponedjeljak. “Bila je to”, rekao je Bujanec, “jedna predstava protiv hrvatskog nogometa, a Hrvat u studiju bio je Igor Zidić kojeg nogomet ne zanima. Pozivali su ljude da ne gledaju utakmicu Hrvatske i Turske, i to na javnoj televiziji koju svi plaćamo”.