Published On: Fri, Aug 21st, 2015

RAZGOVARALI ČOVIĆ I IZETBEGOVIĆ Dunović treba podnijeti ostavku, a DF do kraja izaći iz izvršne vlasti u FBiH

Čović je istaknuo kako bi se Dunović trebao sam povući s pozicije, s obzirom na to da je DF napustio vlast na razini FBiH. Izetbegović je rekao kako DF ne može ”jednom nogom držati vrata lasti”.
Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović kazao je danas nakon sastanka s liderom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem da je ključno rješenje za uspješno funkcioniranje Vlade Federacije BiH Demokratska fronta (DF), odnosno zamjenik FBiH Milan Dunović.
Čović je istaknuo kako bi se Dunović trebao sam povući s pozicije, s obzirom na to da je DF napustio vlast na razini  FBiH.
-Ako niste u vlasti, onda izađite iz izvršne vlasti – kazao je Čović, dodajući kako onda dolazi do prebacivanja odgovornosti na one koji su preuzeli mogućnost da budu u vlasti i polažu račune građanima.
U pogledu rekonstruiranja vlasti na razini BiH rekao je da je to “priča o DF-u“.
– Moramo biti mnogo uspješniji, to je jedna priča. Priča o DF-u je sadržajna na svim razinama vlasti i ne bih isključio niti jednu razinu vlasti, a o tome trebamo zajedno odlučivati – rekao je Čović, prenosoi Fena.
Na pitanje što očekuje od najavljenog sastanka s Fahrudinom Radončićem odgovorio je da očekuje mnogo.
Izetbegović je kazao kako je s Čovićem na današnjem sastanku potvrđeno da su HDZ i SDA “okosnica svake vlasti u FBiH, ali i u državi”. Također su, kaže, razmatrali mogućnost dopunjavanja Vlade FBiH, odnosno zamjene ministara iz DF-a koji su je napustili.
U pogledu poziva Čovića Dunoviću da napusti poziciju potpredsjednika Vlade FBiH, s obzirom na to da je DF napustio vlast, kazao je da je to konsekventno jer ako DF napušta vlast, onda treba definitivno napustiti taj mehanizam, a ne da “zadrži jednu nogu u vratima”.
Napomenuo je da su razgovarali i o tome da novu koaliciju čine Stranka za BiH, A-SDA i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS), te da tu imaju zeleno svjetlo Čovića.
Ipak, za razliku od Čovića, koji bi vrlo rado u vlastima vidio i Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića i od kojeg očekuje puno, Izetbegović nije zagovornik takve ideje.
Također, Izetbegović i Čović ne dijele stavove kada je riječ o rekonstruiranju vlasti na razini BiH, i kako je Izetbegović rekao, o tome za sada neće biti govora.
– Ne vidim u kojem smjeru bi ta rekonstrukcija trebala ići. Savez za promjene je definitivno za mene koalicijski partner za ovaj mandat, a i DF bi trebao ostati – rekao je Izebtegović.
U pogledu Vijeća ministara BiH na čelu s Denisom Zvizdićem, mišljenja je da dobro funkcionira te da ne vidi razlog za njegovom rekonstrukcijom. Dodao je kako neke sporosti ima, ali da sasvim sigurno nije vezana za rad Zvizdića.