Published On: Fri, Oct 2nd, 2015

RAVNOPRAVNOST U FBIH ŠTO JE TO? Evo kako izgleda Bakirova pozitivna diskriminacija u Jajcu


“Potpisivanjem Ugovora između Općine Jajce i preduzeća „BH4“ d.o.o Jajce počinje izvođenje radova na odvodnji otpadnih voda u naselju Podmilačje, općina Jajce. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 539.317,63 KM.”
“Potpisivanjem Ugovora o izvođenju građevinskih radova između Općine Jajce i preduzeća MUKIĆ-KOMERC d.o.o. Jajce i grupe ponuđača „BH 4“ d.o.o.
Jajce „Rudnici gipsa“ z.d.d. Donji Vakuf počinje sanacija i rekonstrukcija lokalnih putova i  mostova na području općine Jajce u 2015.godini u vrijednosti oko 750.000,00 KM.”
Rekonstrukcija gradskog vodovoda:
“Ugovor o izvođenju radova potpisan je sa Konzorcijem domaćih izvođača „MUKIĆ-KOMERC“ d.o.o. Jajce i „ALMY-TRANSPORT“ d.o.o. Zenica. Vrijednost ugovorenih radova u ovoj fazi iznosi nešto više od 2
miliona KM.”   Itd…
Uglavnom ovako glase objave na službenoj stranici općine Jajce kad su u pitanju poduzeća koja dobivaju natječaje za poslove ili  investicije kojima je općina Jajce investitor .
Mnogima u svemu tome i nema ništa sporno osim Hrvatima općine Jajce , koji dobro znaju da u svim navedenim poduzećima nema uposlen niti jedan Hrvat, dok glavnina proračunskih sredstava namijenjenih za investicije redovno prelaze sa računa općine Jajce na račune gore navedenih poduzeća (uz još neke koji ovdje nisu navedeni).Sve preko natječaja i sve čisto kao suza. Slučajno ili ne ,prosudite sami.
Milionske investicije se realiziraju proračunskim novcem, bez da od toga bilo kakvu korist imaju hrvatski privrednici ili općenito Hrvati Jajca.
S druge strane, kad je riječ o punjenju istog ovo proračuna općine Jajce, situacija je potpuno suprotna .
Tu Hrvati prednjače, pa pored sredstava koji u proračun uplati EP HZHB kao naknadu za potopljena područja i hidroakumulaciju ,što godišnje pokriva oko 50% proračuna općine Jajce (  4.500.000,00 KM od ukupno 9.000.000,00 KM koliko iznosi godišnji proračun), isto tako i većina druge polovice proračunskih sredstava dolazi od hrvatskih privrednih subjekata općine Jajce.
Mnoga od navedenih poduzeća koja uredno dobivaju poslove s općinom kao najpovoljniji ponuđači, nemaju reference, licence a niti kapacitete za dosta poslova za koje apliciraju , ali to ih ne sprječava da budu favorizirani kod konačnog odabira.
Tako smo imali situaciju vidjeti krive crte na kolniku ,jer su se neki na gradskim ulicama učili te poslove obavljati , zatim poslove održavanja ulične rasvjete dobije poduzeće bez referenci i licence te zbog toga neka naselja kao i centar grada budu nerijetko u mraku , održavanje cesta bez licence za te poslove ,kao i mnoge druge nebuloze koje su se proteklih desetak godina u Jajcu dešavale.
Da toliki opseg posla pojedina favorizirana poduzeća ne mogu pratiti dokaz je i to što se malo koji posao izvrši u predviđenim rokovima, ali obzirom da zbog toga nema sankcija niti raskida ugovora , konačnu cijenu svega navedenog plaćaju građani općine Jajce.
Neki svježi primjer za ove tvrdnje može biti  činjenica da je 06.08.2015. godine općina Jajce potpisala ugovor o izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji lokalnih putova i ulica s rokom izvršenja od 30 dana ,dok je vrijednost posla 750.000,00 KM.
Ovaj rok je prošao prije skoro 30 dana, a da velika većina radova nije obavljena ,jer su ista poduzeća dobila još neke veće poslove.
Zima je pred vratima i zbog vremenskih uvjeta je moguće da se ovi radovi neće niti moći izvršiti u ovoj godini ,iako je rok za njihov završetak bio 06.09.2015.godine, dok s druge strane građevinski strojevi i radna snaga nekih hrvatskih privrednika ili leže na parkingu ili svoju priliku za rad moraju tražiti negdje drugdje .
U Jajcu za njih posla ili nema ili imaju samo mrvice, ali samo ono što drugi nitko ne želi da radi.
Sam utrošak proračunskih sredstava i namjerno izbjegavanje investicija u većinskim hrvatskim naseljima bi bila preisrcpna tema.  O tome  neke druge prilike.
M.L. l Poskok.info