Published On: Mon, Apr 8th, 2019
#3rd | By Desk

RAVNO: Prioritet u idućem razdoblju buđenje je ruralnog područja u cilju turističkog razvoja

“Špilja Vjetrenica je okosnica turizma, općine Ravno. Međutim, špilja Vjetrenica nije dovoljna za razvoj turizma u općini Ravno. Općina Ravno ima toliko stvari koje bi se trebale aktivirati i ukomponirati u jednu reprezentativnu turističku ponudu, na korak od mora”, riječi su Nikše Vuletića, direktora JP “Vjetrenica – Popovo polje”, kojima bi se u najkraćem mogla sažeti buduća kretanja u turizmu kada je riječ o najjužnijoj bosanskohercegovačkoj općini.

Upravo s tom nakanom Ravnjani su upriličili susret novinara, ugostitelja i turističkih djelatnika u hotelu “Stanica Ravno”. Moglo bi se reći da je sastanak bio početak svojevrsne realizacije turističke monografije općine Ravno “Neispričana priča”. Na tom tragu bio je i kratak uvod Bože Burića, stručnog suradnika za promociju i online strategiju iz Turističke zajednice grada Dubrovnika, podrijetlom Ravnjaka, koji je, uz ostalo, primijetio: “Cilj je u Ravnom stvoriti nešto novo, što nije bilo do sada.

Ravno ima svoje povijesne potencijale, prirodno bogatstvo, etnološku baštinu…” Luka Šimunović, član Udruge građana “Stijena” Ravno, koja je uz Općinu Ravno bila suorganizator miniradionice, u svom je izlaganju naglasio: “Naš prioritet u idućem razdoblju je buđenje ruralnog područja u cilju turističkog razvoja. S tom svrhom i prezentiramo ukupnu ponudu općine Ravno.

Tu je i dio vezan za kulturu – četvrti po redu kulturni festival ‘Ravanjske ljetne kulturne večeri’”. Vesna Slobođan, voditeljica biospeleološkog muzeja “Vjetrenica”, uz dr. Domagoja Vidovića i čapljinskog publicista Stanislava Vukorepa, koautorica turističke monografije općine Ravno, opširnije je govorila o onome što nudi Ravno, a što je manje poznato ili potpuno nepoznato.

Uz ostalo, navela je da je u Ravnom “1604. održan glasoviti zbor svega Popova i Zažablja, kojim su seoski glavari iskazali vjernost austrijskom caru Rudolfu II., te su prvi u Hercegovini bili spremni ustati protiv osmanlijske vlasti izabravši fra Dominika Andrijaševića za svojega izaslanika’. Ravno je bilo i središte Hercegovačkog ustanka pod vodstvom don Ivana Musića”.

Slobođan je potom naglasila da naoko malo Ravno “ima četiri crkve, od kojih su tri stare najmanje tristo godina”, zatim da je “1901. puštena pruga, a govor održao car Franjo Josip”. “Ravno je i obrazovno središte”, naglasila je Slobođan, “u njemu je 1896. osnovana prva mješovita škola u Hercegovini”. Sve to i niz zanimljivosti čulo se o sjedištu općine i njezinim ništa manje zanimljivim dijelovima. Trenutačno je problem izravno povezati 40 km udaljenu Ivanicu s Zavalom ili bar izgraditi cestu, uspon na 650 metara iznad mora, visoravan Belenića, ogroman prostor s nizom atraktivnih sadržaja od kamenih kuća pa do neistraženih špilja, prave zračne toplpice.

Dakle, to je ono što bi trebalo, a kako je naglasio Nikša Vuletić, direktor JU “Vjetrenica”, s obzirom na ratna razaranja, dosta se i postiglo. Uz obnovu u ratu porušenih cijelih naselja, broj posjetitelja Vjetrenice se s oko 500 u 2009. popeo na 13.000 u prošloj godini, kroz Ravno je, prema procjeni, 2018. posjetilo između 18.000 i 20.000 gostiju. Bivše postaje na uskotračnoj pruzi preuređene su u elegantne hotele, motele itd. /HMS/