Published On: Pet, pro 16th, 2016

RAVČA: Ubijali su civile,žene, djecu, no prošvercali su se kao antifašisti. Kako?

 
Partizani su u Vrgorcu i okolici iza sebe ostavili mnoštvo masovnih pokolja tamošnjih Hrvata. 2012. godine na lokaciji Novo groblje kod Vrgorca pronađena je jedna od mnogih masovnih grobnica žrtava partizanskog terora. Godinu nakon otkrića grobnica, žrtve su ekshumirane.
Prema podacima kojima raspolaže Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku i Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i prema iskazima svjedoka kojima raspolaže Uprava za zatočene i nestale, samo na lokaciji Novo groblje u Vrgorcu su partizani u siječnju 1945. godine ubili i u dvije masovne grobnice pokopali oko 40 ljudi, uglavnom civila. Među žrtvama je bilo i više žena. Pokolj se dogodio krajem siječnja 1945. godine.
Poznata je također činjenica da su partizani 15. lipnja 1942. godine, dana koji je poznat i kao vrgorački crni dan, strijeljali 30-ak građana Vrgorca na lokalnom gradskom groblju, uglavnom civila, među kojima i 9 žena.
Radove obnove spomenika partizanima vodio je SDP-ov predsjednik Mjesnog odbora Ravča, Gojko Trlin.
S obizirom na reakcije povodom otkrivanja ploče hrvatskim braniteljima u Jasenovcu,  pitamo se, s vezi glede dosljednosti hoće itko od velikih boraca za “ljudska prava” reagirati sada kada se obnavlja spomenik evo nekakvoj gospodi, koja se prošvercala pod antifašiste iako su po Vrgorcu ubijali civile.

Inače ovo nije tekst koji ima za cilj pravdati ili relativizirati spomenike na kojima piše “Za Dom Spremni”. Pod tom nacističkom parolom izručen je hrvatski narod nacistima 1941-e godine, kao i veći dio bošnjačkog naroda. 1992-e godine Bošnjaci i Hrvati u BIH pod tom parolom ubijali su Srbe u Hercegovini i odvodili ih u Dretelj po naredbi Blaža Kraljevića i centrale u Sarajevu koju je jedinu priznavao. O tome pokušajte naći jedan tekst. Nema ga.
2010-e godine pod tom parolom sprovedena je majorizacija Bošnjaka nad Hrvatima u Federaciji  BIH.
“Za Dom Spremni” možda može biti zanimljiv nekome u RH. Naročito nekome kome je dosadno u životu  i ko je jako neobrazovan. U BIH su Hrvati preveliku cijenu platili toj politici koketiranja s ustaštvom. Ne ponovilo se.