Published On: Čet, svi 12th, 2022

Ratni zločinac, general Zvonko Jurjević, dobio hrvatsko džavljanstvo

Na službenoj stranci Ministarstva unutarnjih poslova, u rubrici tjeralice, nalazi se ona za generalom JNA Zvonkom Jurjevićem,  posljednjim zapovjednikom Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na području cijele bivše SFRJ.

Tjeralica je raspisna zbog počinjeno ratnog zločina protiv civilnog pučanstva, a izdana po nalogu Županijskog suda u Osijeku i Bjelovaru.

Uz tjeralicu je i napomena:

“U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: policija@mup.hr.

 

Uz crno bijelu fotografiju umirovljenog generala JNA piše da je rođen 06. ožujka 1934.  godine u mjestu Brodski Varoš kraj Slavonskog Broda da govori hrvatski jezik te ključna informacija koja nam je zapela za oko – ima hrvatsko državljanstvo.  

Detalji naloga suda iz Osijeka i Bjelovara, temeljem kojih je MUP raspisao tjeralicu, nisu nam poznati, ali je javno poznato da je protiv Jurjevića 2002. godine na Županijskom sudu u Vukovaru optužnicu podnio Nikola Kajkić. Optužen je zbog bombardiranja Vukovara i Vukovarske Bolnice 1991. a na teret mu se stavlja krivnja za smrt najmanje 800 ljudi.

Zanimljivo, iako je bio  zapovjednik RV i PVO  u vrijeme bombardiranja Banskih dvora, 7. listopada 1991.,  njegovi ime nije među šestoricom optuženih za taj zločin.

U biografiji na stranici umirovljenih vojnih letača i padobranaca Srbije o Jurjeviću piše da je rođen 1. ožujka 1934. u Slavonskom Brodu. Nakon završenog drugog razreda srednje tehničke škole upisuje Školu aktivnih zrakoplovnih časnika (ŠAOA) koju završava 1954. godine u Mostaru.

Kao pilot i vojni zapovjednik službovao je u Puli (tri puta), Skoplju, Nišu (tri puta), Batajnici (dva puta), Titogradu, Zadru, Zagrebu i Beogradu. U  čin general-pukovnika promaknut je 1991. godine.

Zvonko Jurjević bio je zapovjednik ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane JNA u vrijeme glavnih vojnih udara na Hrvatsku. Posljednji je zapovjednik Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na području cijele bivše SFRJ. Umirovljen je u siječnju 1992. godine kad su iz tadašnje JNA protjerani svi nesrpski kadrovi.

Na početku agresije na Hrvatsku u nekoliko navrata mu je nuđeno da prijeđe u Hrvatsku vojsku. Zvali su ga generali Anton Tus i Imra Agotić, no kao gorljivi Jugoslaven odbio je pomisao da napusti JNA.  Odbio je i ponudu Tuđmanova izaslanika da prijeđe na hrvatsku stranu.

Umirovljeni general Zvonko Jurjević s obitelji danas živi u Beogradu. U Hrvatsku, očito je, nema namjeru dolaziti, ali je zanimljivo da ima hrvatsko državljanstvo. Činjenica je da Jurjević, po mjestu rođenja, ima pravo na hrvatsko državljanstvo, ali isto tako postoji pravna mogućnost da mu se ono, bez objašnjenja, uskrati.  Riječ o osobi koja je osumnjičena za teške ratne zločine.

Za podsjetiti je da je državljanstvo uskraćeno generalu JNA Andriji Rašeti, koji nema ni optužnicu ni tjeralicu. Rašeta je javnosti poznat iz brojnih pregovora s hrvatskim vlastima tijekom povlačenja JNA iz Zagreba i predaje Vojne bolnice.

Rašeta je Srbin iz Hrvatske, rođen je u Donjem Lapcu, obitelj mu je živjela u Zagrebu, ali je dobio košaricu kad je tražio državljanstvo.

  • “Moji pradjedovi su rođeni u Hrvatskoj, a moja obitelj i ja živjeli smo u Zagrebu. Hrvatsko državljanstvo nemam. I supruga i ja predali smo zahtjeve za državljanstvo, ali oba su odbijena”, kazao je Rašeta u Večernjem listu 2014. godine priznajući da ga muči nostalgija i da bi se želio vratiti u Hrvatsku.

Kada je i temljem čega hrvatsko držaljanstvo dobio Zvonko Jurjević, optuženik za teške ratne zločine, poslali smo upit MUP-u i objavit ćemo ga čim ga dobijemo.

M. Marković /Foto: press

 

guest
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
16 dana prije

HRVATSKA i ove godine čvrsto drži titulu najgluplje zemlje na svijetu, prema rezultatima stranice Thetoptens.com.
Evo nekoliko od 1000 komentara o Najglupljoj naciji na svijetu:

“Obožavaju Ratne zločine i ratne Zločince!”

“Žele biti nacisti. Ovi ljudi ništa ne žele toliko jako koliko žele biti Nijemci… To ih svrstava u kategoriju posebnih debila”

“Hrvati su toliko glupi. Zemlja je prekrasna, no vlada (uglavnom HDZ) uzima novac za sebe pa zemlja postaje siromašnija, a glupi građani stalno glasaju za najgoru vladu pa se čude zašto nema novca.”

“Slušaju užasnu glazbu koju zovu ‘cajke’. Baš uništena zemlja zbog glupih ljudi”

“Oni žive u 1941. Glupi i pokvareni ljudi”

“Kao što su Nijemci jednom rekli: Bože, čuvaj me Hrvata i kuge”

“Nacistička nacija. Vjeruju u fašizam i misle da će ih Njemačka podržati. Njemačka se promijenila nakon dva svjetska rata, Hrvatska nije. Jako glupa nacija”

DAKLE, UPRAVU JE BIO WINSTON CHURCHILL kad je OPISIVAO Hrvate kao NAJGLUPLJI NAROD NA. SVIJETU.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
16 dana prije

I ovo napisa dijasporac koji je u ratu pobjegao iz BIH i mlati dan i noć po tastaturi primajući socijalu iz druge države .Poznat po nazivu bukova glava i to šuplja.
Provokator sa QI ravnoj nuli .
Iskopleksiran ,sebe mrzi do podne a sve ostalo od podne.

SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
16 dana prije

SAMO TI ŽIVI U IL:UZIJI uvezeni tu:rko-vl.aški k:metu …posr:bljeni

OVAJ F:ENOMEN JOŠ NIJE NIKO ISTRAŽIO, A NAPRIMJERZI H’RVATI (I TO OVI TA’DIĆ:KINI ZEMLJACI I RODBINA) SU BILI NAJVEĆI EGZ:EKUTORI U KARA’DŽIĆEVOJ VOJSCI.. KAO ŠTO SU BILI ER:DEMOVIĆ, BOŠKIĆ, FRANC K:OS, IMA ONAJ JOŠ JEDAN…. ne more mi naumpast ime jbm li mu mater…. če:tničku..
KOJI SU DNEVNO U:BIJALI PO NEKOLIKO STOTINA BOŠNJAKA DNEVNO!!

SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
16 dana prije

JOK…… NIKOG NE MRZIM…. PA ZA 50 EVRIĆA I TI BI SEBI SOVO I OCA I MAJKU, A NE SAMO SRATKA I GENOCIDNU BAGRU… NABIJEM IH SVE NA TURAC…. SVE SKUPA ZA 50 EVRA.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
15 dana prije

Prosipaš laži talibaner. Najgluplje drvo na planeti, sa jednom i dvije noge je bukwa. Ekhber.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
13 dana prije

kad vidim da ballijja ko nešto pametuje, a prirodno nema s čim…
ja to mam preskočim, da ne ugazim u drek.
ipak je on dio isslama,…

Last edited 13 dana prije by Anonimac
Anonimac
Anonimac
16 dana prije

Ja se samo pitam ,postoji li još tko kome Hrvatska nije dala državljanstvo bez ikakve provjere .
Znači dali su muslimanima iz z BIH,mudžahedinima ,kriminalcima ,glumcima,pjevačima ,bosanskim političarima ,srpskim kriminalcima ,turkovićki i da ih ne nabrajam .
Dijelili su državljanstva ko bombone .Tko je zato odgovoran.
Svaki glupan i idiot ima hrvatsko državljanstvo.
Krajnje je vrijeme da se to oduzme i da se izvrši provjera ,tko može a tko ne može primiti hrvatsko državljanstvo ..

SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
16 dana prije

ISTINA JE….. NIJE MOGO UĆI u Bosnu NIJEDAN PLAĆENIK tzv. muhadžedin SVE DOK TOKOM SH AGRESIJE NIJE POČELA HR BIA UBACIVATI SUMNJIVA TAMNOPUTA I BRADATA LICA sa HR. PUTOVNICAMA… većina ih je bila ARAPI KR:šĆANI ILI KOPTI…
NEDAVNO JE BILA AFERA SA TADIĆKOM, kao BOSANSKOM VRH.TUŽITELJICOM sa HR. PUTOVNICOM, i DODIKOVIM jaranom i voditeljem RTRS-a Hrvatom MATOM Đakovićem….a sve u režiji I HRVATSKE DRŽAVNE TAJNE SLUŽBE KOJI SU ORGANIZOVANO UBACIVALI “BRADONJE”, DOtURALI IM ORUŽJE I VRBOVALI BOSANSKE STUDENTE…
ZBOG TOGA JE BIO DOLAZIO I OVAJ MINISTAR “CERVIX”

Last edited 16 dana prije by SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
16 dana prije

I TAČNO… SVAKI GLUPAN IMA HR DRŽAVLJANSTVO… I OBRNUTO.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
16 dana prije

Živio Jurjević časno ime hrvatstva SFRJ…Šta je falilo ujke i CETALJI onoj državi za koju je bio ALJO i Kiro Gligorov..srušile je dvije fas,,itic,,ke opcije i licnosti u podjeli preko Bosne u Karadjordjevu..1991…dva zla srbi i hrvati ovih prostora…zato im nije mjesto u Bosni..napolje..jna je udarala i trebala je..na kraju i srbe dobro izdegenecise…ko kaze da narod ne trebs udarati…

SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
16 dana prije

SAMO TI ŽIVI U ILUZIJI uvezeni turko-vl.aški kmetu …posr:bljeni

OVAJ FENOMEN JOŠ NIJE NIKO ISTRAŽIO, A NAPRIMJERZI H’RVATI (I TO OVI TADIĆKINI ZEMLJACI I RODBINA) SU BILI NAJVEĆI EGZEKUTORI U KARADŽIĆEVOJ VOJSCI.. KAO ŠTO SU BILI ERDEMOVIĆ, BOŠKIĆ, FRANC Kos, IMA ONAJ JOŠ JEDAN…. al ne more mi naumpast ime jbm li mu mater…. če:tničku..
KOJI SU DNEVNO UBIJALI PO NEKOLIKO STOTINA BOŠNJAKA DNEVNO!!

Lukša
Lukša
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠIZMU, SLOBODA BH NARODU!
15 dana prije

Vi ste jadni, bijedni, iskompleksirani.. Nigdje nemate značajnijih rezultata niti u znanosti. niti kulturi, umjetnosti niti sportu, niti književnika znacajnijih niti znanstvenika, niti jedan vam sportaš nije značajan u europ i svjet razmjerima. Bože kakav bezličan narod, niti povijesti, ni svog jezika, identiteta, …Kad vidite uspjehe i u sportu i drugdje vasa dva susjeda Hrvata i Srba, onda vas od zavisti i jada muka hvata. Ostat cete tako stalno i propadati u svojoj zloci i zavisti s onim sloganom bolje da susjedu crkne krava nego meni dobro bude.Zbog vaše politike cijela zemlja propada ali…
Iskreno žao mi vas je…

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Lukša
15 dana prije

Istina se mora reći mi muslimani ne svi smo zlobni do bola ali stvarnost nam kuca na vrata čudim se da niko ne vidi jad i bijedu danas i ubuduće. S čćim ću ja bježati lopovi sda

Lukša
Lukša
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
15 dana prije

Nisam mislio da su svi muslimani u BiH zlobni ali nažalost to zlo se među vama širi nevjerojatnom brzinom i u javnom diskursu počinje prevladavati. Ne kažem da smo mi Hrvati zlato, nismo sigurno, ali naši zlobni komentari su uglavnom odgovor na vaša podbadanja…Nažalost vecina vas uživa napakostiti svojim susjedima u polit smislu kao npr u slučaju Komšic, koji nažalost nije jedini pa sve do raznih zlobnih komentara , punih mržnje po portalima kao npr ovaj na koji sam odgovorio i koji strašno zagađuju javni prostor. Nažalost glas razuma se više među vama ne čuje…

SMRT SH FAŠ1IZMU, SLOBODA BH NARODU!
SMRT SH FAŠ1IZMU, SLOBODA BH NARODU!
Šta ti kažeš na ovo?  Lukša
15 dana prije

PA NA ĆEMU IZGRADISTE SVOJE NEPOSTOJEĆE DRŽAVICE… OD KOGA POKRADOSTE JEZIK, KULTURU, HISTORIJI, PISCE, STEĆKE…. JOŠ vi k:metovi IMATE KOMPLEKS OD BOSANSKIH BEGOVA I BOŠNJAČKE GOSPODE.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠ1IZMU, SLOBODA BH NARODU!
15 dana prije

Nisam još vidio stećak u obliku nišana. U obliku križeva jesam vidio. Koga lažeš- sebe ili…

SMRT SH FAŠ1IZMU, SLOBODA BH NARODU!
SMRT SH FAŠ1IZMU, SLOBODA BH NARODU!
Šta ti kažeš na ovo?  Lukša
15 dana prije

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA JE DOKUMENTOVALA, DOKAZALA, PRESUDILA I ZAUVIJEK OBILJEŽILA NARODE “ZLOBE, FAŠIZMA, ZLOČINACA I GENOCIDA” KOJI SU TAKVI TRADICIONALNO….
A TO NISU BOŠNJACI, EVROPSKI AUTOHTONI NAROD MILENIJSKE NEKRŠĆANSKE TRADICIJE…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠ1IZMU, SLOBODA BH NARODU!
15 dana prije

UZP armija BIH i mudžahedini na čelu sa mahmuljačom
Bošnjaci ne postoje ,samo muslimani koji žive BIH
Možete se komotno izjasniti i da ste pingvini😂🤣😭😂😂😂

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠ1IZMU, SLOBODA BH NARODU!
15 dana prije

Hercegovački sam musliman s istočne strane mostara i odavno me nije bilo stid svog naroda ko sada od tebe jarane cijeli si od zlobe satkan alah ti milost podario

Lukša
Lukša
Šta ti kažeš na ovo?  SMRT SH FAŠ1IZMU, SLOBODA BH NARODU!
15 dana prije

Bili ste bili kršcani, tj vaši preci, skrivajte to ko zmija noge ali zna se to…znate to i vi i uzalud sebe uvjeravate u suprotno. Od tud i sav vaš kompleks i sve što iz to ide. Od istine se pobjeci ne može.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Lukša
15 dana prije

Lukša ,ovaj ti je teški provokator i budaletina ..Ignoriši ga ,nije vrijedan komentarisanja .
Lik iskopleksiran do bola .
Vidiš mu ime, još živi u drugom svjetskom ratu vjerovatno je i psihički bolesnik.

Lukša
Lukša
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
15 dana prije

Mislim da si u pravu, pogotovu ovo zadnje što si napisa.

Anonimac
Anonimac
15 dana prije

” Kada je i temljem čega hrvatsko držaljanstvo dobio Zvonko Jurjević, optuženik za teške ratne zločine, poslali smo upit MUP-u i objavit ćemo ga čim ga dobijemo.”
Poštovani autore, meni neznani. Dozvolite da vam rečem da ste promašili ceo fudbal. Pa lik je otišao sa državljanstvom SR Hrvatske u JNA. Nitko ga nikada nije brisao iz matičnih knjiga o državljanstvu SRH do 1991.g. Sa nastupom nove RH, došao je zakon o državljanstvu RH koji ni do danas nikada nije propisao gubitak hrvatskoga državljanstva kao mogućnost zakona. Dajte malo čitajte pa onda bacajte šojke, da se ne prosipate.

Anonimac
Anonimac
13 dana prije

“menščinise” da je drug veliki jaran božinovića iz mladih jna dana, a “merebit daje se” i učlanio u novi jugoadezej.
ma, jabreko, garant da jes!

Last edited 13 dana prije by Anonimac