RATNI ZLOČIN ARMIJE BIH Bivšem pripadniku ABiH povećana kazna zatvora zbog zločina nad civilima

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine je Suadu Smajloviću, bivšem pripadniku Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), povećalo kaznu zatvora na tri godine zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenih u ljeto 1992. na području Srebrenice.

Iz Suda BiH su potvrdili da je uvažena žalba Državnog tužiteljstva “u dijelu koji se odnosi na izrečenu kaznenopravnu sankciju optuženom Suadu Smajloviću”, dok je žalba njegovog branitelja odbijena u cijelosti kao neosnovana, prenosi Detektor.ba.

Prvostupanjskom presudom iz rujna 2018. godine Smajlović je proglašen krivim da je pucanjem u tijela mrtvih izvršio njihovo skrnavljenje, ali je oslobođen krivice da je sudjelovao u ubojstvima, te je bio osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora.

U veljači ove godine obustavljen je postupak u odnosu na optuženog Izeta Arifovića zbog smrti. On je prvostupanjskom presudom bio osuđen na deset godina zatvora za ubojstvo civila počinjena na području Srebrenice i Bratunca.

Amir Salihović je, prema presudi Apelacijskog suda, oslobođen krivice za nezakonito uhićenje devet osoba nakon vojne akcije u Zalazju 12. srpnja 1992. i njihovo odvođenje u nepoznatom pravcu, od kada nisu više viđeni.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.