Published On: Pet, srp. 6th, 2018

RATNI AKTERI POKAZUJU PRAVO LICE: Kantonalni ministar pridružuje se obrani ratnih zločinaca. Žrtve mu izgleda važne nisu. Jer bijahu krive nacije.

Hoće li Sud BIH po prvi puta krenuti u optužnice za kazneno djelo pritiska na sud i vrijeđanja suda. Nakon kompletne Općine Hadžići i Kantonalni ministar Muharem Fišo brutalno je izvrijeđao  Sud za ratne zločine te vrši pritisak na njega. Što je u suvremenim demokracijama nedopustivo. OHR šuti. Najdraža Ambasada šuti. Jer morali bi se zamjeriti sa Sarajevom.

Prva ozbiljnija presuda zločinima ABIH , u kojoj su dobili 60 godina robije za ratne zločine na FTV i BHRT ne postoji. Klix ju je objavio van naslovnice. Većina bošnjačkihj portala potpuno prešutjela. Jer mit o nevinosti Armije BIH se mora očuvati.

Radi se o jednom od najgorih logora rata u BIH 90-ih.

Hrvatski i srpski ministri u FBIH ne pozivaju na ostavke čelnih ljudi RTV servisa u BIH.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je osudilo prvostupanjsku presudu Suda BiH kojom su na ukupno 60 godina zatvora osuđena osmorica optuženih za zločine u Hadžićima, dok iz pravosudnih institucija upozoravaju da je riječ o neprihvatljivim političkim pritiscima.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo izdao je priopćenje u kojem je skupa sa sarajevskom Koordinacijom boračkih udruženja izrazio “iznenađenje presudom Suda BiH”.

Kako je navedeno u priopćenju, ovom presudom se “pokušava izjednačiti borba Armije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koji su se branili od udruženih zločinačkih poduhvata”.

“Sud i Tužilaštvo BiH ovakvom presudom za Hadžiće, žele staviti u istu ravan branioce i agresora. Pozivamo sve institucije da pod hitno prekinu ovu praksu”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec je kazao za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da ne može komentarisati pojedinačne predmete, ali da Sud uvijek “sudi po zakonu” te sudije donose odluke na osnovu dokaza.

“Tročlano vijeće miješanog nacionalnog sastava je izreklo osuđujuću presudu u skladu sa zakonom. Ta presuda nije pravomoćna, postoji mogućnost žalbe, i ja ne mogu da komentarišem nepravomoćne i pojedinačne presude”, istakao je Debevec.

Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), za BIRN BiH je rekla da se političari moraju uzdržati od ovakvih izjava.

“Smatram da politika ne može davati takve izjave. Ne postoji izjednačavanje. Onaj ko je činio zločin bilo koje nacije mora odgovarati i oštećeni zaslužuju da budu procesuirani svi oni koji su počinili zločin”, pojasnila je Jukić.

Sud BiH u četvrtak osudio je Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića, Bećira Hujića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za nečovječno postupanje i nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima na području hadžićke općine.

Na po deset godina zatvora osuđeni su nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići Mustafa Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine Nezir Kazić. Vijeće je na po osam godina zatvora osudilo nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti u Hadžićima Fadila Čovića, kao i upravnika “Silosa” Bećira Hujića, dok su de facto komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u “Silosu” Halid Čović osuđeni na po šest godina. Bivši upravnik u kasarni “Krupa” Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer