Published On: Pet, stu 10th, 2017

RATNA PROŠLOST Redžib Begić, uz Branka Perića, zaobilaznim putem do sudije Suda BIH

Postoji veliki broj sudija i tužilaca u cijeloj BiH koji nisu prošli nikakvu provjeru ratne ili bilo koje druge prošlosti, saznaje Srpskainfo iz dobro obaviještenih izvora bliskih pravosuđu.

Međutim, postoje i one sudije i tužioci koji u vrijeme vršenja provjere ratne prošlosti i biografija uopće pod okriljem tadašnje Neovisne pravosudne komisije (period 2002 -2003. godine) kojom je rukovodila međunarodna zajednica, nisu prošli test tih provjera i u to vrijeme nisu imenovani na pozicije sudija i tužilaca, da bi nakon što je formiran VSTS sačinjen od domaćih članova (2004. godine) isti ti ljudi naknadno bili imenovani za sudije i tužioce, zanemarujući činjenicu da prilikom ranijeg procesa nisu zadovoljili na provjerama prošlosti.

Јedan od takvih sudija je i sudija Suda BiH Redžib Begić koji se pominje u informaciji Republičkog Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske, kao jedan od devet sudija za koje se u toj informaciji navodi da imaju ratnu prošlost koja ih čini nepodobnim za vršenje sudijske dužnosti u BiH.

Kako saznajemo, sadašnji sudija suda BiH Redžib Begić 2003. godine nije zadovoljio provjere koje izvodila tadašnja Neovisna pravosudna komisija, da bi tri godine nakon toga, a nakon što je formiran tadašnji VSTS sastavljen od domaćih članova, uspio pod rukovođenjem tadašnjeg predsjednika VSTS-a Branka Perića, da 1.ožujka 2006. godine dođe na sudijsku poziciju, i to direktno za sudiju Okružnog suda Banjaluka sve pod izgovorom nedostatka bošnjačkih sudija u Okružnom sudu Banjaluka.

Da stvar bude još frapantnija, nakon što je na ovaj način, uz podršku tadašnjeg predsjednika VSTS-a Branka Perića imenovan za sudiju Okružnog suda Banjaluka (iako ranije “prekrižen “od strane Neovisne pravosudne komisije jer nije zadovoljio provjere) tu se nije dugo zadržao nego je njegova karijera počela strelovito da napreduje. Nakon samo godinu i četiri mjeseca, točnije 1.srpnja 2007. također pod predsjedavanjem Branka Perića imenovan je, ni manje ni više, nego za sudiju Vrhovnog suda Republike Srpske.

Ali tu se stvar ne završava, nakon samo tri godine, tačnije 1.srpnja 2010, ponovo je imenovan, ovaj put od VSTS-a pod predsjedavanjem Milorada Novkovića za sudiju Suda BiH gdje radi i danas.

Nakon svega, dolazi se do zaključka da ne samo da nije bilo nikakve provjere ratne prošlosti sudija i tužilaca od 2004. do danas, nego su i one provjere koje su urađene 2003. godine, manipulacijom tadašnjeg predsjednika VSTS-a Branka Perića, vješto zaobiđene.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x