Published On: Sri, kol 11th, 2021

RAT PRIJAVAMA: Predrag Kojović podnio krivičnu prijavu protiv Milana Tegeltije i Rajka Vasića, protiv Reufljagića nije…

Oba slučaja odnose se na rušenje bespravno izgrađene crkve u dvorištu Fate Orlović, povodom kojeg su se na društvenim mrežama oglasili i Vasić i Tegeltija. Njihove objave u prijavi su okarakterizirane kao “pozivanje na nove ratove, ubijanje nevinih osoba i protjerivanje drugih konstitutivnih naroda”.

“U budućem ratu će zbog ovoga mnogo nevinih života da ode” rekao je Rajko Vasić, dok je Milan Tegeltija rekao kako zakonitost odluke o rušenju crkve ne znači ništa naspram navodnog kolektivnog pamćenja srpskog naroda i opravdanosti mržnje prema drugima, koja iz tog proizilazi.

Kojović smatra da je posebno problematično što su takve stavove iznijeli politički aktivni i utjecajni ljudi u Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj.

“Tegeltija je i formalno jedan od najbližih suradnika Milorada Dodika, dok Vasić i dalje važi za jednog od kreatora javnog mnijenja u Republici Srpskoj po mjeri SNSD-a u kojem je obnašao funkciju sekretara partije te u ime iste te partije bio ministar informisanja i direktor Biroa za odnose s javnošću u Vladi Republike Srpske. Dakle, radi se o ljudima koji mogu utjecati na politička kretanja u Bosni i Hercegovini u pravcu novih pokolja te njihovo sankcionisanje nije samo kazna za dva glasa mržnje, već i obeshrabrivanje i kažnjavanje svakog ko je spreman sistematski raditi na sijanju mržnje u cilju kreiranja plodnog tla za nove ratove.”

Pravni osnov za prijavu postoji kako u domaćem tako i u međunarodnom zakonodavstvu kakav je Kazneni zakon Bosne i Hercegovine te međunarodne konvencije o sprečavanju različitih oblika diskriminacije koje je Bosna i Hercegovina ratificirala.

 

Raspirivanje antihrvatske i antisrpske mržnje u Federaciji BIH kako vidimo, nisu u fokusu Naše stranke.

guest
nije obvezno
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x