Published On: Thu, Jul 23rd, 2020

Raspudići konkretno o Hrvatima u BiH i školstvu

Raspravu o programu buduće Vlade u Saboru na zanimljiv su način začinili supružnici Raspudić iz Kluba Mosta.

“Kao prioritet pet u vašem programu iznosite da ćete posebno skrbiti za Hrvate u BiH. Hrvatski sabor je 2018. godine donio Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH. Unutar te deklaracije, unutar amandmana 2 , kojeg je predložio HDZ, unesen je članak 6, stavak 8, kojim se MVEP obvezuje da će jednom godišnje podnositi izvješće Hrvatskom saboru o provedbi Deklaracije. Vi nam predlažete istog ministra vanjskih poslova koji očito nije radio svoj posao. Prošla je 2019., prošlo je pola 2020., nema izvješća u Saboru. Jeste li odustali od onoga za što se zalažete u Deklaraciji i svom programu ili je riječ o neradu i nemaru istog ministra?”, upitao je Nino Raspudić Andreja Plenkovića.

“Drago mi je da ćemo u novom sazivu imati još jednog saveznika u jačanju RH prema pitanju ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Ta Deklaracija nije prošla konsenzusom u Saboru. Ja se nadam da ćete vi i vaša stranka biti artikulirani i jasni u potpori Hrvatima u BiH. Budući da ste i vi i ministar porijeklom iz BiH, siguran sam da ćete naći zajednički jezik. Nema zemlje kojoj smo više pomogli u protekle 4 godine nego što je BiH”, odgovorio je Plenković.

“Govorite izvan teme, nije odgovoreno na pitanje. Zašto ste kršili vlastitu Deklaraciju, to je bilo moje pitanje, a ne dobre želje”, rekao je Raspudić, a Jandroković je stao u obranu Plenkovića.

Zatim se za riječ javila Marija Selak Raspudić.

“Briga za Hrvate u BiH nije pitanje nečijeg podrijetla, time vrijeđate i nas ostale zastupnike, nego strateškog interesa RH, tako i nas ostalih zastupnika”, rekla je Marija Selak Raspudić.

Nakon toga je pitala kako misli da će rješenje u resoru obrazovanja moći biti Radovan Fuchs, koji je već bio ministar prije 10 godina. Upozorila je da je tadašnja rješenja “odbilo 97 posto fakulteta koji su se o njima očitovali”.

“Što se tiče Hrvata u BiH, vi ste do jučer bili u nekim drugim svojstvima, a mi koji smo bili na političkim dužnostima radili smo na toj temi. Postojano, ne jedan mandat, ne jednu godinu, ne jedno desetljeće, nego zadnjih 30-ak godina. Malo se upoznajte s tim”, odgovorio je Plenković.

“Što se tiče znanosti i obrazovanja, to je najosjetljiviji i najkompleksniji resor u Vladi. Možda toga nisam bio svjestan prije četiri godine, ali sam to osvijestio kroz rad u protekle četiri godine. Napredak koji smo ostvarili u reformi školstva je značajan, okrenuli smo ga prema budućnosti, a ministar Fuchs koji ima iskustva će napraviti odličan posao, pripremit će hrvatske mlade za konkurentnost tržišta rada budućnosti, i u Hrvatskoj i u Europi i u svijetu”, zaključio je Plenković, prenosi Narod.hr