Published On: Pon, ruj 20th, 2021

Raspudić: Teba omogućiti cijepivo onima koji to žele, ali treba pustiti život da teče normalno

Komentirajući epidemiju koronavirusa i mjere Stožera RH, Raspudić je rekao da se Klub Mosta nikad nije miješao u struku, ali se miješaju u politiku i političke odluke.

To je jasno, jer ni struka nema unisono mišljenje, a postoji i neslaganje unutar Vladina Znanstvenog savjeta i ovo su političke odluke, rekao je Raspudić.

Bojim se da se sve više krećemo u prostoru dogme. S druge strane, svi koji se usude propitati te dogme, pa makar bili dobitnici Nobelove nagrade iz područja virologije, takvi su ušutkivani, prikazivani kao redikuli, antivakseri, ravnozemljaši. To nije dobro. Ljudima se ne mogu servirati čarobni štapići i čudesna rješenja, a onda vidimo da ona nisu nimalo čudesna. Treba nam dijalog, ali najveći je problem što su ljudi izgubili povjerenje u Stožer, rekao je Raspudić.

Iz primjera Izraela i Islanda, koji su visoko procijepljene zemlje, vidimo da i cijepljeni mogu prenositi virus i obolijevati, vidimo da rješenje nije tako jednostavno. Po svemu onome, kad saslušamo argumente struke, teba omogućiti ovima koji žele cjepivo da se cijepe, ali treba pustiti život da teče normalno, dodao je.

O covid-potvrdama

Uvoditi covid-potvrde na način kako to čine Italija ili Slovenija, gdje se, primjerice, bez nje ne može natočiti gorivo, bilo bi kontraproduktivno, smatra Raspudić.

Dovest će do zaoštravanja, a ne isključujem ni nasilje, kao ovo koje smo vidjeli u Sloveniji. Uz nisko povjerenje u Stožer, zaoštravati dalje stvari i ići u smjeru represije mislim da bi dovelo do ozbiljnih sukoba u društvu, rekao je.

Smatra da je u javnosti važno razgraničiti gdje završava znanost, a gdje počinje politička odluka.

Što se tiče nošenja maski u školama, saborski zastupnik Mosta smatra da one ne pomažu, jer se djeca međusobno druže i nije ih moguće u potpunosti kontrolirati.

guest
nije obvezno
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x