Published On: Pet, svi 20th, 2022

RASPUDIĆ: Ovo što Milanović radi je opravdano, Michel u Sarajevu i “ćevap-diplomacija” neće riješiti Izborni zakon

Na pitanje čini mi li mu se da će posjet Cherlesa Michela Sarajevu doprinijeti rješenju situacije s Izbornim zakonom u BiH, Raspudić kaže kako je “gotovo siguran da neće”.

“Ne može se očekivati da će isti akteri koji su prije 20 godina prisilno promijenili Izborni zakon sad vratiti stvari na postavke iz Washingtona i Daytona. Ta ćevap-diplomacija, sarajevska priča, građanska raja, sve divna priča, a na kraju, u političkoj praksi, nešto drugo”, kaže Raspudić.

“Ispada da su Plenković i Grlić Radman anestezirali Hrvate u BiH odlazeći svako malo u Mostar i govoreći im da će sve biti u redu. Mene zanima opstojnost Hrvata u BIH, a Plenkovićeva politika tome ne vodi. On je u Ukrajini lav, a u BiH miš”, kaže Mostovac.

Što se tiče politike prema Hrvatima BiH kakvu sada vodi predsjednik Zoran Milanović, Raspudić kaže kako predsjednikova prijetnja vetom nije nikakav presedan i podsjeća da je Cipar uložio veto na sankcije Bjelorusiji, Lukašenku, jer je Turska bušila na mjestu koje njima nije odgovaralo i da su uspjeli.

“To nije nikakav presedan, zemlje to rade, zemlje štite svoj interes. Hrvatska politička pozicija je neupitno moralna. Mi ne tražimo ništa što nemaju druga dva naroda”, kaže.

Na pitanje kakve veze to ima s ulaskom Finske i Švedske u NATO kaže: “Ima itekakve. To je složen mehanizam odnosa gdje sve utječe na sve. To je složen, fino uštiman mehanizam. Kad dolazi do ovako velike promjene, potrebno je iznijeti na stol i druge probleme. Hrvatska je izuzetno lojalan partner, nema mirovnog plana koji je Hrvatska odbila. Neke su odbijali Srbi, neke Bošnjaci. Sada Hrvatska traži jednu jedinu stvar koja je opravdana. Je li našim zapadnim partnerima toliko važno eliminirati Hrvate u BiH da su spremni ne primiti Finsku u NATO”, kaže.

Turski veto blokirat će proces pa hrvatski neće ni doći na red, smatra Raspudić.

Most će, kaže on, donijeti odluku oko toga kako će glasovati kad to pitanje dođe na red u Saboru, ali on pruža apsolutnu potporu borbi za Hrvate u BiH. “Nije to presedan i ne vidim nikakvog razloga da se prvo ne riješi ovo pitanje pa da se onda i Finska primi u NATO. Mislim da je ovo što predsjednik radi opravdano”, zaključuje.

Ustavni sud

Ustavni sud RH je, prema Raspudiću, napravio misaonu akrobaciju i prema njihovoj odluci onda se ne bi trebao primjenjivati nijedan članak Ustava.

“Najbolje bi bilo da građani to riješe olovkom na sljedećim izborima i daju povjerenje onima koji neće koristiti institucije za svoje… Nadam se da ćemo jednog dana imati dvotrećinsku većinu u Saboru koja će izvršiti temeljni reset degradiranih institucija”, zaključuje.

Dnevnik.ba

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Eto Milanovićeva sapun parfem diplomacija će riješiti otvorena pitanja , ma dajte molim vas!

Mato Bošnjak
Mato Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

kamilica politika gospon Plenkovice ce zato sigurno pomici

Nazima
Nazima
Šta ti kažeš na ovo?  Mato Bošnjak
2 mjeseci prije

SARAJEVSKI TURCI NA ČELU SA ZLIKOVCE BAKIROM OSIM ĆEVAP DIPLOMATIJE

KORISTE I PROSTITUCIJA DIPLOMATIJE ZA EVROPSKE ZOHARE.

OdroN _ na _ puTu
OdroN _ na _ puTu
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

BLAG I POMIRLJIV TON
Milanović pisao šefu NATO-a, dobili smo pismo na uvid: Nema ni riječi o blokadi Finske i Švedske!
Tražim od Vas da ozbiljnije uzmete u obzir našu zabrinutost zbog nepostojanja izborne reforme u BiH, poručio je Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je govorio da će uložiti veto na odluku o pristupanju Finske i Švedske NATO-u dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH, prema kojem bi Hrvati ravnopravno birali svoje predstavnike vlasti, poslao je pismo glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Iako je Milanović govorio kako će uložiti veto na pristupanje dvije države NATO-u, a zatim je to precizirao i pojasnio kako će dati uputu stalnom predstavniku Hrvatske pri NATO-u Mariju Nobilu da ne glasa za tu odluku, u pismu toga nema. Dapače, u poprilično pomirljivom tonu Milanović zapravo podržava pristup Švedske i Finske NATO-u, ali istodobno izražava i zabrinutost zbog situacije u BiH.Švedska i Finska, piše…

Anonimac.
Anonimac.
Šta ti kažeš na ovo?  OdroN _ na _ puTu
2 mjeseci prije

Finska i Švedska svakako neće ući u NATO ,neda vaš babo Erdogan ,vaš ponos .On će blokirati,tako da Milanović što god uradi nema važnost jer je već blokirano od Turske .
E sad hoće li amerikanci dozvoliti da ih turci ucjenjuju u vezi natoa ,e to će mo baš da vidimo .
Baš me zanima ko će popušiti turci ili švedska i finska..

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Gospodin Rasprdić je u pravu!
Gospodin Rasprdić je veliki borac za prava uzepeovaca u BiH.
Gispodin Rasprdić je istinski nasljednik Bobana. I Mate i Rafaela.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Koji si ti istinski hayvan.

Bosna u dimijama
Bosna u dimijama
2 mjeseci prije

Kod Nine je sve za 10 😎 😎 – osim kravate 🙁 – može to i mnogo bolje 😉 ! Preporučam kravate pastelnih boja 😎 a trenutno je naj-in kravata u boji breskvice 😎 – ako Nino takvu kravatu nabavi – Frau-Nino če se naći u problemima 🙁 🙁 …

Last edited 2 mjeseci prije by Bosna u dimijama
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bosna u dimijama
2 mjeseci prije

Po komentaru se vidi da vas je odalamio na mjesto. Jazuk za vas.

Bosna u dimijama
Bosna u dimijama
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Po Vašem kometaru se vidi da ste upravo Vi Frau-Nino i da je Vas odalamio 😎 !

ps mi intelektualci i wannabe intelektualci pišemo “Vi” sa velikim počeetnim slovom 🙁 …

Last edited 2 mjeseci prije by Bosna u dimijama
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

 “Ta ćevap-diplomacija, sarajevska priča, građanska raja, sve divna priča, a na kraju, u političkoj praksi, nešto drugo”

Vrh izjava !!!!! Svaka čast Raspudiću !

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

U praksi uzpejci u razmjenu za djikane iz RVACKE iz RSK….

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
2 mjeseci prije

UZP tzv A BiH, Selmo Cikotić i Dževad Mlaćo genocid nad Hrvatima bugojanskog kraja….Polako. Ratni zločin ne zastarjeva, to treba poručiti i nekim drugim visokim dužnoasnicima SDA. Sve će to doći na naplatu.

Last edited 2 mjeseci prije by Anonimac