Published On: Pon, svi 2nd, 2022

RASPUDIĆ: Izbori u BiH po protuustavnom Izbornom zakonu imat će dugoročne posljedice po Hrvate

Zastupnik Nino Raspudić (Klub Mosta) upozorio je u ponedjeljak da jesensko održavanje izbora u BiH po starom izbornom zakonu predstavlja golemi poraz hrvatske vanjske politike, ističući da će taj “protuustavni zakon” imati dugoročne ekonomske i demografske posljedice za tamošnje Hrvate.

“Činjenica da će do raspisivanja izbora u BiH po starom izbornom zakonu, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim zbog kršenja načela konstitutivnosti i diskriminacije Hrvata, predstavlja golemi poraz hrvatske vanjske politike”, rekao je Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

Prozvao je premijera Andreja Plenkovića da već godinama, iako su i dalje obespravljeni, uvjerava Hrvate u BiH kako će u suradnji s partnerima u EU i SAD-om doći do promjene Izbornog zakona koji će jamčiti po daytonskim načelima i presudi Ustavnog suda BiH da će sami moći izabrati svoje političke predstavnike.

“Izbori će prekosutra biti raspisani, stanje na terenu je vrlo loše, a mi za Hrvate ne tražimo ništa drugo što već nemaju ostala dva naroda. To sve skupa vodi da najesen Bošnjaci ne samo da izabiru dva člana Predsjedništva, nego da uspiju popuniti trećinu Doma naroda i uspiju ‘de facto’ popuniti sve razine vlasti iznad kantona, bez legitimnih predstavnika Hrvata”, rekao je.

To će, naglasio je Raspudić, imati dugoročne ekonomske, demografske, strateške i svake druge posljedice.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke iz BiH Slaven Raguž ustvrdio je da će se, bez zakonskih promjena, dogoditi isto što i 2018. te Hrvatima u BiH eklatantno pogaziti ne samo politička, nego i ljudska te građanska prava.

Upozorio je kako se i na ovim izborima Hrvatima ponovno želi nametnuti član Predsjedništva BiH, a njihova politička prava staviti u drugi plan, pri čemu je “u prvom planu kadrovska politika, sinekure, fotelje i uskostranački interesi koji su ispred interesa hrvatskog naroda”.

“Da je to tako, govori činjenica da je politika hrvatskog naroda u BiH postala politika sestrinskih stranaka, odnosno dva HDZ-a koji su podredili cjelokupnu politiku dviju država svojim interesima. Došli smo do toga da je danas službenom Zagrebu puno bliži Bruxelles, nego bilo koje mjesto u BiH”, ocijenio je Raguž./HMS/

guest
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
22 dana prije

UZPstase jos jedna phusiona.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
22 dana prije

UZParmije BIH i mudžahedina mogo bi se neugodno iznenaditi.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
22 dana prije

To je samo u tvojoj tupavoj glavi,medjunarodni sud je presudio UZPstase za UZP i Genocidlije iz Sjeveroistocne Bosne za genocid.Dok se Armiji BiH cijeli svijet divio.Istina daa imamo i na nasoj strani par pojedinaca koji su cinili zlocine i vecinom su svi osudjeni od nasi sudova.

Last edited 22 dana prije by Anonimac
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
22 dana prije

Džaba krečiš UZP armije BIH i mudžahedina je presuđena i dokazana ,to ti je federalna tv potvrdila .
Divili su se armiji kako su s mudžahedinima kasapili po bosni .E baš su se divili i nadivili ,možeš misliti.
Možeš ti pjeniti do jutra ,to ti je živa istina.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
22 dana prije

hahahahahahahahaŠKI sud?!

Europsky
Europsky
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
22 dana prije

Jarane presudiše nas muslimane za UZP a nismo mi krivi tita mi, neko je sjeko glave neki mahmulja alijin jaran ali skužiše nas..

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
22 dana prije

Naću te i bićeti po šerijatu

eagle
eagle
22 dana prije

bajram mubarek olsun

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  eagle
22 dana prije

sssseeeeeeeeerem ti se na mubbarek, 3 kile!

Thomson
Thomson
22 dana prije

Sve što govorite gospodine Raspudiću ste u pravu ALI…uvjek ima ono ALI.Ali gospodine Raspudiću zasto to govorite iz Zagreba?Vaš narod Vas treba u Mostaru uHNSu kao predsjednika

OdroN
OdroN
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
22 dana prije

 To sve skupa vodi da najesen Bošnjaci ne samo da izabiru dva člana Predsjedništva, nego da uspiju popuniti trećinu Doma naroda i uspiju ‘de facto’ popuniti sve razine vlasti iznad kantona, bez legitimnih predstavnika Hrvata”, rekao Bruce Lee.

Pa sto je tu p r o b l e m ??
Nasi smo !!

Srbče
Srbče
22 dana prije

Mogu biti izbori ali blokade institucija na BiH nivou ostaju.Što znači da ostaju isti na vlasti,kao i što su u federaciji na vlasti oni iz 2014 pa vam ništa ne smeta.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
22 dana prije

dakle, poddli englezi su imali bolna povijesna iskustva sa ovim. IMAJU LI HRVATI MOZGA I DAMMU, PITANJE JE SAD!!! >> Gradanski neposluh je aktivna neposlušnost gradana prema provedbi zakona ili naredbi organa sluzbene vlasti (ili okupatorske sile) ne koristeci fizicko nasilje. 
Gradanski neposluh oznacava uglavnom, ali ne uvijek i nenasilni otpor[1] primarno kao sredstvo za izražavanje svojih pogleda.
Osoba koja cini gradanski neposluh svjesno preuzima rizik na sebe biti kažnjen za svoje postupke. Sporno je li gradanski neposluh mora nužno biti nenasilan, jer je pojam nasilja ovisi o definiciji nasilja.
Gradanski je neposluh korišten kod nekoliko nenasilnih pokreta otpora u Indiji (Gandhi, tijekom borbe za neovisnost od britanske kolonijalne dominacije) u Južnoj Africi protiv apartheida, u americkoj borbi za ljudska prava i antiratni pokreti širom svijeta. Jedan od prvih slucajeva masovnog gradanskog neposluha bila je Egipatska revolucija protiv britanske okupacije u 1919. godini.
Americki pisac Henry David Thoreau je opisao motive takvog ponašanja u svom eseju 1849. Gradanski neposluh (originalni naslov “Resistance to Government (1849)”).

Anonimac
Anonimac
22 dana prije

kad ovdje ćitam razmišljanja mojih hrvata o problemu i uzročnicima njihove kalvarije, žalostan vidm da smkoro 100% nas uopće ne shvaća što je glavni uzrok problema, ko su scenaristi i kome je još davno trebalo reći šta ih gibira.
hrvati grebu po površiini i udaraju u pogrešnu metu.
nemaju sposobnost adresirati problem na onog koji cijelo vrijeme stoji iza kulisa i poddlo ih vuče za nos, gura ih u od njih pradavno ISPLANIRANI NESTANAK HRVATA!
ko je taj, nije teško pitanje, ali si ga hrvati ne znaju ili se ne usuđuju postaviti. tužno, jako tužno!
i sada kad su ostali sami na čistini, moji hrvati nemaju snage reći; EEEEEEEEEE, NEĆEŠ RAZBOJNIČE!
složno se opredjeliti za TOTALNI BOJKOT SVEGA ŠTO JE iSSlamistička bih DRŽAVA … opet, čemerni, nešto kao kalkuliraju, zbrajaju, oduzimaju, ganjaju svoju vlastitu sjenu…
hrvati su sebi najgori neprijatelji, a na takve se lijepe krrvožžedne potturricce i njihovi sponzori u suglasju sa hrvatskim ha-de-de-ba-ze i hns morron-kvisslinzima. jako tužno i bezperspektivno!

Anonimac
Anonimac
22 dana prije

Prisjetimo se još jednom što je Bavarski sud zakljucio i izjavio nakon slucaja Lex Perkovic: “Hrvatska ne razlikuje dobro od zla. Politicka pitanja još rješavaju bivši komunisticki funkcioneri, u medijima su tumacenja prepuštena bivšim komunistickim propagandistima, a u državnim institucijama odluke donose kadrovi cije su percepcije lojalnosti formirane u zagrljaju Partije i UDBE”.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
22 dana prije

sve to vaše političko rastezanje donosi veliku štetu sva tri naroda iz Bosne i Hercegovine ako ne i šire.

Last edited 22 dana prije by Bruce Lee 🐉🐲
eagle
eagle
21 dana prije

nacy nino jopet prosipa ideje svog sunarodnika luburića