Published On: Pon, lis 30th, 2017

RASPRAVA U HRVATSKOM SABORU: Hrvatima se u Haagu sudi samo na temelju falsificiranih dnevnika zločinca Ratka Mladića!?

Na posljednjoj sjednici Hrvatskog Sabora, tijekom rasprave o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Ante Nazor, ravnatelj Centra, kazao je da je on dao dragocjen doprinos rasvjetljavanju istine o ratu u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini, te ulozi Hrvata u obrani BiH…

 

Kazao je i kako je Centar na čijem je čelu, kako bi pomogao obrani šestorice ratnih čelnika Herceg Bosne u Haagu, objavio knjigu Mate Arlovića “Hrvatska zajednica ‘Herceg Bosna’ i (pre)ustroj Bosne i Hercegovine“ u kojoj je, odbačena tvrdnja o udruženom zločinačkom poduhvatu od strane čelnika Hrvatske i bosanskohercegovačkih Hrvata

Knjiga Mate Arlovića, kako je je rekao Nazor, prevedena je na engleski jezik i upućena na adrese brojnih međunarodnih institucija.

Brojni zastupnici u Saboru pozdravili su aktivnosti Dokumentacijskog centra, osobito angažman oko pravne pomoći Jadranku Prliću i ostalim bosanskohercegovačkim Hrvatima optuženim u Haagu, kojima će drugostupanjska presuda biti izrečena 28. 11.

Predstavnik HDZ-a je rekao  kako se “hrvatskoj šestorci sudi na osnovu falsificiranih dnevnika zločinca Ratka Mladića” – piše Slobodna Bosna.

Dnevnici Ratka Mladića jesu, kao dokaz haškog Tužiteljstva, uvršteni u dokazni materijal protiv “hrvatske šestorke”, ali do sada nitko (pa čak ni njihov autor, kao ni Radovan Karadžić) nije osporio njhovu autentičnost.

Svojedobno je na suđenju Karadžiću svjedočio istražitelj Tomaž Blaščik, koji je osobno u Haag prebacio Mladićeve dnevnike (70 sveski) koji su pronađeni u bunkeru na tavanu njegove  kuće u Beogradu.

Eksperti u Haagu, također, su ustanovili da sveske koje su nađene u Mladićevoj kući odgovaraju onima na kojima je pisao blješke tijekom rata. Pored ostalog, jedna takva sveska nalazila se ispred Mladića tijekom razgovora sa delegacijom Bošnjaka Srebrenice nakon pada tog grada i prije početka genocida nad Bošnjacima.

Autentičnost Mladićevih dnevnika, tijekom svjedočenja u Haagu, potvrdio je  njegov prvi suradnik tijekom rata u BiH, Manojlo Milovanović, načelnik Štaba Vojske RS – zaključuje sarajevska Slobodna Bosna.

Tužiteljstvo je tražilo da se u dokaze uvrste Mladćeve bilješke sa brojnih sastanaka koje je tijekom rata imao sa predstavnicima  Hrvatske republike Herceg Bosne.

Najčešći Mladićev sugovornik sa hrvatske strane bio je Jadranko Prlić, mada su mu se, kako se vidi iz dnevnika, po potrebi prključivali i generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković.

Mladić, pored ostalog, bilježi riječi Slobodana Praljka sa sastanka u mađarskom gradu Pečuhu: “Treba zajednički da pritisnemo Aliju Izetbegovića da pristane na podjelu BiH.”

Međutim Aliju za to nije trebalo pritiskati. On je od prvog dana kalkulirao s podjelom BIH, čak i nudio neke dijelove BIH susjednim zemljama. I čini se da je u tome uspio.

Danas u javnom diskursu kada se govori o podjelama, zločinima itd, govori se samo o srpskoj i hrvatskoj strani. Niz međunarodnih prijedloga o federalizaciji BIH Sarajevo je prihvatilo. Osim onog najvažnijeg koji je mogao spasiti stotinu tisuća građana BIH od smrti. Coutillierovog plana. Haaški sud nikada tu stranicu povijesti nije istraživao. Šefovima zločina Armije BIH Haag ne sudi. Niti raspravlja o Alijinoj izjavi kako je Tuđmanu obećao Hercegovinu.

Preteče ISIL borbe u BIH , kasnije prominentni napadači na WTC tornjeve nisu predmet obrade Haaga.

Pravda je tako zadovoljena. Dok se ti bivši džihadisti, slobodni građani BIH sutra možda pojave i na listama za parlament BIH.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x