Utorak, 16 srpnja, 2024

RASPRAVA O SREBRENICI, BLEIBURGU I JASENOVCU Ivan Zvonimir Čičak: Dayton nije donio mir, već primirje do novog rata

Must Read

Dayton nije donio mir, već primirje do novog rata, izjavio je predsjednik Hrvatskog Helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak, gostujući u emisiji Pošteno Federalne televizije

Inače, u političkom magazinu Pošteno na Federalnoj televiziji, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, bilo je riječi o zločinima u Bleiburgu, Jasenovcu i Srebrenici, za koje je Ivan Zvonimir Čičak ustvrdio da su zločini genocida, dodajući kako se u Blaiburgu i onom što se događalo nakon Blaiburga radi o ideološkom genocidu.

Čičak je kazao kako je od kraja rata, od Bleiburga, pa do 1951, komunistički režim, prema izjavi Aleksandra Rankovića, likvidirao 650.000 „neprijatelja komunizma“.

-Bez suda i suđenja, dodao je.

Na konstataciju direktora sarajevskog Istraživačko dokumentacijskog centraMirsada Tokače da se zločin u Bleiburgu treba razlikovati od drugih zločina, jer su ga počinili osloboditelji, Čičak je kazao kako su osloboditelji oni koji donose slobodu, te zaključio:

-Sloboda je kad imate demokratski poredak, mogućnost birati vlast, kad imate slobodu izražavanja, slobodu govora i organiziranja, a u komunističkoj Jugoslaviji toga nije bilo, to je, dakle, bio totalitarni, a ne oslobodilački suatav, kazao je Čičak.

Povijesničar iz Banja luke Željko Vujadinović kazao je kako se u Srebrenici dogodio zločin, ali je rekao da on ne prihvaća „pravnu kvalifikaciju“ Haškog suda da je to bio genocid, dok je Tokača ustvrdio kako se genocid dogodio ne samo u Srebrenici, već je kroz cijelo razdoblje od 1992. do 1995. provođen genocid.

Vujadinović i Tokača ima li su različite poglede i na ulogu četničkog pokreta u Drugom Svijetskom ratu.

Vujadinović je kazao kako su u drugom Svijetskom ratu u Srbiji postojala dva pokreta otpora – četnički i partizanski, te da su oba poražena, jedan u Drugom svijetskom ratu, a drugi raspadom Jugoslavije, na što mu je replicirao Tokača, koji je ustvrdio kako postoje stotine dokumenata o suradnji četnika i njemačkih fašista.

HMS,

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -