Published On: Sat, Jun 1st, 2013

Rasprava o izbrisanim stanovnicima Slovenije

U srijedu, s početkom u 11 sati, uKući ljudskih prava u Zagrebu održat će se rasprava o stanovnicima Slovenije koje je slovenska administracija 1992.izbrisala iz registra jer nisu na vrijeme zatražili slovensko državljanstvo prilikom raspada Jugoslavije. Radi se o brojci od čak 25.671 stanovnika koji su izgubili sva ekonomska i socijalna prava, a Europski sud za ljudska prava nedavno je presudio u njihovu korist, obvezavšiSloveniju da im isplati po 20.000 eura odštete

 

 

Rasprava na temu izbrisanih stanovnika Slovenije održat će se u srijedu, 5. lipnja s početkom u 11 sati u Kući ljudskih prava, Selska 112c, Zagreb.

Odlukom Ustavnog suda Republike Slovenije i temeljem uputa Ministarstva unutarnjih poslova, slovenske administrativne službe su 26. veljače 1992. godine izbrisale 25.671 stanovnika iz registra stalnog prebivališta. Izbrisani su bili uglavnom porijeklom iz bivših jugoslavenskih republika s jugoslavenskim državljanstvom ili državljanstvom određene republike, a u Sloveniji su živjeli temeljem reguliranog stalnog boravka. Nakon proglašenja neovisnosti Slovenije 25. lipnja 1991, građani bivše savezne slovenske republike automatski su postali državljanima Republike Slovenije. Državljani drugih republika sa stalnim boravkom u Sloveniji imali su pravo zatražiti slovensko državljanstvo u roku od narednih 6 mjeseci od proglašenja neovisnosti.

Oni koji to nisu učinili ili kojima je zahtjev odbijen, izbrisani su iz evidencije stalnih boravaka. Na njih se u tom trenutku počeo primjenjivati Zakon o strancima, a brisanjem su izgubili sva ekonomska i socijalna prava, dok su neki morali napustiti Sloveniju ili bili deportirani. Mnogi su ostali živjeti s nereguluiranim statusom, odnosno nezakonito. Nakon 20 godina agonije u njihovu je korist nedavno presudio Europski sud za ljudska prava te je odredio da im Slovenija mora isplatiti po 20 tisuća eura odštete za nematerijalna prava. Tih 11 tužitelja, koji su pravdu dobili na Europskom sudu, sada predstavljaju temelj za daljnje tužbe protiv Slovenije.

U srijedu, 5. lipnja s početkom u 11.00 sati u Kući ljudskih prava, na temu izbrisa govore:

– Katarina Vučko, pravnica Mirovnog Inštituta iz Slovenije, te
– Mirjana Učakar, aktivistkinja za prava izbrisanih stanovnika Slovenije.

Nakon rasprave pogledat ćemo dokumentarni film Dolge Počitnice autora Damjana Kozolea