Published On: Pet, pro 11th, 2020

RASPIRIVALI MRŽNJU Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta

Optuženi pripadnici “Ravnogorskog  pokreta” terete se da su na području Višegrada i okolice, u mjesecu ožujku 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima  u Bosni i Hercegovini.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv:

1. Sladojević Dušana, zvanog “Krvce” i “Čiča”, rođenog 1957. godine u Ključu

2. Aleksić Slavka, zvanog “Vojvoda”, rođenog 1956. godine u Bileći

3. Lečić Riste, rođenog 1963. godine u Trebinju.

Optuženi se terete da su dana 10.03.2019. godine sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”.

Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić, sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi Lečić Risto tereti se da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora  i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>