Published On: Ned, pro 22nd, 2019

ISILOVA KRTICA U SARAJEVU: Žene pristale otkriti tko je u BiH financirao terorizam?

Puno zanimljivije od ‘isporuke’ ISIL-ovih terorista u našu zemlju bit će informacije koje će istražitelji idućih dana prikupljati od šest žena koje su prekjučer zajedno s teroristima dovedene iz Sirije.

Njihov odlazak i boravak na teritoriju koji je zauzeo takozvani ISIL pun je nejasnoća i nepoznatih detalja, a istražitelji će u idućem razdoblju pokušati sklopiti čitav mozaik funkcioniranja ISIL-ovog ‘ogranka’ u BiH.

Žene pristale svjedočiti

Neslužbene informacije govore da su žene ‘izvučene’ iz Sirije pristale svjedočiti o svemu što se događalo na teritoriju zloglasne takozvane Islamske države, a poseban fokus istražitelji će staviti na način na koji su te žene dospjele na teritorij pod kontrolom ISIL-a.

Tko ih je vrbovao ili prisilio, kada su i s kim razgovarale o odlasku u ISIL, tko je platio put, kojom rutom su išle, tko su osobe koje su ih prevozile, tko su ključne osobe u BiH koje su ih povezale s teroristima, koja je njihova uloga u takozvanoj Islamskoj državi bila, koje funkcije su obavljale, koga su sve iz BiH upoznale na ratištu… Sve su to pitanja na koja će deportirane žene morati odgovoriti, a kako saznajemo pristale su ispričati sve detalje.

Istražitelji će te informacije nastojati iskoristiti kako bi do detalja rasvijetlili tko su ključni ISIL-ovi ‘igrači’ u BiH, ali i da bi razotkrili ulogu sedmorice bh. državljana koji su također prekjučer vraćeni u našu zemlju i kojima će se suditi za terorizam.

ISIL-ovci sretni

Inače, sedmorica pripadnika ISIL-a, kako saznajemo, jučer su bila vrlo sretna zbog povratka u BiH s obzirom da im je u zatočeništvu pod kontrolom Kurda prijetila smrtna kazna. Povratak u BiH za njih je predstavljao spas od smaknuća. Također, kako se neslužbeno može čuti oni će negirati sudjelovanje u zločinima i nastojat će maksimalno marginalizirat svoju ulogu u odorama ISIL-a. Doslovno, tvrdit će da su se bavili prodajom povrća na pijaci!

S obzirom da je dokaze o njihovim konkretnim zločinima vrlo teško prikupiti, Tužiteljstvo će morati uložiti velike napore kako bi sklopilo mozaik njihovih stvarnih uloga u ISIL-u. U protivnom, moglo bi se dogodit da kazne za pripadnike ISIL-a ne budu adekvatno odgovarale eventualno počinjenim zlodjelima.

Jedan od ključnih detalja na koje će istražitelji obratiti pažnju bit će potraga za izvorima financija s kojima su ‘vraćeni’ ISIL-ovci otišli u rat. Riječ je uglavnom o osobama slabije financijske moći pa je pitanje tko je financirao njihov odlazak? Ukoliko istražitelji uspiju izvući sve detalje, moglo bi doći do novih akcija SIPA-e po BiH, prenosi Dnevni list 

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare