Published On: Mon, Aug 10th, 2015

RASPAKIVANJE DAYTONA Dayton ključan: Postoji mogućnost novog rata na Balkanu

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banja Luci Miloš Šolaja smatra da nema raspakivanja Daytonskog sporazuma bez suglasnosti svih strana u BiH, te potpisnica tog sporazuma Srbije i Hrvatske, piše Srna.
“Ima onih koji žele ‘Dayton dva’, međutim, ne pitaju se oni i nije to samo njihova želja. Mislim da je od velikog značaja unutarnja stabilnost Republike Srpske da se pokaže da je Daytonski sporazum imao uspjeha”, rekao je Šolaja Srni.
On je naveo da je neka rješenja moguće nametnuti silom, upozorivši da je, ako ona ne bi bila dovoljno prihvaćena, “u raspletu okolnosti onda moguć novi rat na Balkanu”.
Šolaja je podsjetio da su u Kontakt grupi Amerikanci bili vodeći i dali ključna rješenja, ali je činjenica da to nije moglo bez drugih zemalja, uključujući Rusiju koja je tada bila manje moćna nego danas.
“Pres Republika Srpska” piše danas da međunarodna zajednica za kraj ove godine, kada se obilježava 20 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, priprema novi paket ustavnih promjena i zakonskih reformi koje bi, prema njihovoj ocjeni, mogle promijeniti političku sliku BiH.
bljesak.info