Utorak, 18 lipnja, 2024

Raskol u SDA, OHR pregovara s Hrvatima

Must Read

MOSTAR – Iako je posljednjih dana vladalo pravo zatišje na mostarskoj političkoj sceni te nije bilo nikakvih konkretnih pomaka oko provedbe odluke Ustavnog suda BiH u vezi s izbornim procesom u Mostaru, jučer je nastala prva bura.
Naime, konferencija za novinare proširenog Kluba Bošnjaka, na kojoj su izneseni stavovi Bošnjaka po pitanju izmjene gradskog Statuta završila je skandalozno.
Dosadašnji predsjednik Kluba Bošnjaka i član SDA Faruk Ćupina bez bilo kakve ranije najave objavio je novinarima da napušta tu stranku i podnosi ostavku na sve funkcije koje je u ime te stranke obavljao. I tako dok su jedni pred raskolom o ovom kriznom vremenu, drugi s druge strane u isto vrijeme vode pragovore s OHR-om.   

Skandalozan završetak

Ćupina je naveo kako iz principijelnih razloga napušta redove SDA, ali da ostaje u Gradskom vijeću Mostara i prelazi u neovisne vijećnike.
– Naišao sam na određene opstrukcije i želim obavijestiti javnost da nisam, nažalost, uspio ostvariti ono što sam u startu želio ostvariti za budućnost svih građana Mostara, rekao je Ćupina, dodajući da je njegova ostavka principijelne prirode.  Tajnik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić u prvoj reakciji, samo nekoliko minuta nakon Ćupinine javne ostavke, rekao je da Ćupinu nije nitko tjerao iz SDA. Ipak, Marić priznaje da je određenih “nesuglasica” ipak bilo, jer je SDA tražila od Faruka Ćupine da redovitije saziva sjednice Kluba Bošnjaka, ali da on to zbog njegove navodne zauzetosti nije mogao učiniti. Marić je Ćupinu optužio za osobnu promociju, vlastitih interesa, a ne stavova SDA, čiji je bio član.
– S vi oni koji misle da gospodin Ćupina radi ispravno slobodni su opredijeliti se kako hoće. Ja ne vidim nikakav raskol, poručio je Marić. Kontaktirali smo i Marka Gilju, predsjednika Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Grada Mostara, kako bi prokomentirao ostavku Ćupine, na što nam je kazao kako mu je čestitao na potezu.
– Čestitao sam mu, jer ga potpuno razumijem. Vjerojatno je i njemu dosadilo kao i meni. Neki ljudi pokušavaju opstati pa makar i pod cijenu konflikta, uvijek su na isti spremni. I ja sam podnio ostavku, ali mi je nisu prihvatili, istaknuo je Gilja.

Neka se ne igraju sudbinom Bošnjaka

Prije ove skandalozne objave, koja je vidno uznemirila većinu nazočnih, prošireni Kluba Bošnjaka je iznio zaključke Kluba, koje je još u ožujku ove godine potpisalo više od 40 nevladinih organizacija – Islamska zajednica Mostara, braniteljska udruženja, te neke političke stranke, a koji će biti poslani predsjednicima političkih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Vezano uz zaključe Kluba Bošnjaka oko Statuta Grada Mostara, u njima stoji kako vijećnici Bošnjaci smatraju kako je želja međunarodne zajednice, prije svega OHR-a, da Mostar postane hrvatski stolni grad, a kao činjenica navodi se ukidanje općina i nametanje Statuta Grada Mostara od visokog predstavnika Paddyja Ashdowna.
2004. godine.
– Bošnjaci Mostara su bili protiv ukidanja općina, sumnjajući u dobre namjere OHR-a koji je time učinio samo prvi korak u osiguranju političke dominacije hrvatskog naroda u gradu Mostaru. Smatramo da je cilj izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara i Izbornog zakona BiH u ovom koraku osiguranje trajnih uvjeta za dobivanje natpolovične većine hrvatskim političkim strankama u Gradskom vijeću Grada Mostara, i time siguran izbor gradonačelnika iz reda hrvatskog naroda kao trajnu kategoriju, stoji u zaključcima. Napominju kako od dana donošenja rješenja Ustavnog suda od 18. siječnja 2012. godine ovo nije više isključivo pravno pitanje već političko.
Između ostalog, u zaključcima upozoravaju kako nitko nema legitimitet niti legalitet odlučivati o sudbini Bošnjaka Mostara bez vijećnika Kluba Bošnjaka i bošnjačkih institucija u gradu Mostaru, te da donošenjem bilo kakve odluke na štetu Bošnjaka Mostara preuzmu na sebe svu odgovornost za budućnost Bošnjaka Mostara.
Nazočnima se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Mostaru Salem ef. Dedović prenijevši stav Islamske zajednice po pitanju donesenih zaključaka Kluba Bošnjaka.
– Ova konferencije želi poručiti da je ovo osnova i da nema odstupanja od ovoga. Islamska zajednica je dobila potporu svoga naroda u proteklom razdoblju za ovu ideju. Kao izraz te volje izrasla je ova ideja, inicijativa, zaključci koje je utemeljio prošireni Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću. Želimo nedvosmisleno, jasno naglasiti da nema odstupanja od ove ideje, od ovoga pravca. Ukoliko netko želi razgovarati o budućnosti grada Mostara, adresa je prošireni saziv Kluba Bošnjaka, IZ, te koordinacija braniteljskih organizacija. Nikakva pravila ne mogu se nametati i nisu prihvatljiva. Želimo jasno kazati predstavnicima političkih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH da ove zaključke uzmu krajnje odgovorno i ozbiljno i ne igraju se s našom sudbinom i našom egzistencijom u Mostaru, poručio je Dedović. Na samom kraju je ostalo nejasno je li ostavkom Ćupine izgubljen legitimitet zaključaka, s obzirom na to da je on obavljao funkciju predsjednika Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -