Published On: Sri, velj 27th, 2013

RASPUDIĆ: U BIH nema konsenzusa treba li BIH uopće biti ni kakva treba biti

SARAJEVO – U BiH ne postoji konsenzus ni na simboličnom nivou kao što je obilježavanje praznika, što pokazuje koliko je situacija u ovoj zemlji, koja je pod protektoratom međunarodne zajednice, nerješiva, izjavio je politički analitičar Nino Raspudić.
“BiH je protektorat međunarodne zajednice, gdje još nije postignut konsenzus tri konstitutivna naroda oko toga treba li biti BiH i kakva bi ona trebalo biti”, rekao je Raspudić.
On je naveo da se to, između ostalog, vidi i na primjeru na koji način je izabrana zastava BiH ili na praznicima koji se nikada ne slave na cijeloj teritoriji BiH, jer svatko ima svoja sjećanja.
“Situaciju oko praznika vidim samo kao simboličnu refleksiju dubinskog konstitutivnog problema BiH. Činjenica je da nema unutrašnjeg konsensenzusa za njen opstanak u ovakvom obliku”, zaključio je Raspudić.
U BiH je 1. ožujka 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 posto  muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.
U Federaciji BiH 1. ožujak  se obilježava kao Dan nezavisnosti, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.
Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.