Published On: Uto, lip 1st, 2021

RAMZES SALKIĆ DRUGI: Sastavio popis zadataka za Schmidta. Prvi je “zaustaviti stvaranje Srpskog sveta”

Potpredsjednik BiH entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas, 1. juna 2021. godine, da pozdravlja imenovanje novog visokog predstavnika i da očekuje od njega da osigura potpunu provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Reagirajući na najavljeni sastanak izabranih predstavnika bosanskih Srba sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, rekao je:

“Pozdravljam imenovanje novog visokog predstavnika i očekujem da će novi visoki predstavnik osigurati punu provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Daytonski mirovni sporazum zabranjuje bilo koji oblik diskriminacije onih koji su se vratili svojim kućama nakon protjerivanja. Danas imamo sistemsku diskriminaciju protiv onih koji su se odlučili vratiti nakon progona, što je izravno kršenje Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma.

Prema odredbama Daytonskog mirovnog sporazuma, čiji je Ustav Bosne i Hercegovine sastavni dio, odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i obvezujuće.

Danas se u ovom entitetu osporavaju i krše odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što predstavlja kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ova dva primjera kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma, a ima ih i više, imaju ozbiljne posljedice po ključne principe koji su doveli do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Povratak bez diskriminacije i nadležnost Ustavnog suda Bosne i Hercegovine s obvezujućom primjenom njegovih odluka bili su među ključnim razlozima za potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Očekujemo da će se novi visoki predstavnik pozabaviti tim pitanjima i kroz punu provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma pružiti nediskriminirajuće okruženje s vladavinom jednakih prava za sve građane.

Potpisivanjem Daytona Republika Srbija obvezala se da će prestati vršiti agresiju na Bosnu i Hercegovinu i prestati pomagati oružanu pobunu bosanskih Srba. Njihov potpis u Daytonu jasno svjedoči o karakteru rata u Bosni i Hercegovini.

Danas Srbija pod izlikom posebnih i paralelnih veza s Bosnom i Hercegovinom. entitet RS provodi agresivnu politiku u raznim područjima s ciljem tihe aneksije BiH. entiteta RS i stvaranje novog ‘srpskog svijeta’ na Balkanu.

Sve dok izabrani predstavnici bosanskih Srba odu u Srbiju napamet, Bosna i Hercegovina će biti zarobljena u raljama velikosrpskih težnji prema teritoriju Bosne i Hercegovine.

Novi visoki predstavnik, kao vrhovni tumač Daytonskog mirovnog sporazuma, trebao bi zaustaviti tihu aneksiju ovog entiteta neutemeljenom institucionalnom suradnjom u BiH. entiteta RS i Srbije s ciljem kršenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine “, priopćeno je iz ureda potpredsjednika bh. entiteta RS.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x