Published On: Uto, lis. 10th, 2017

Ramljak podnio kaznenu prijavu protiv Todorića, na potezu je DORH

Revidirano financijsko izvješće koje je prezentirao izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak nedvojbeno je pokazalo ono o čemu se već dulje vrijeme nagađalo – uprava Agrokora kroz financijska je izvješća krivo prikazivala i prikrivala obveze koncerna.

Ramljak je zbog toga podnio i kaznenu prijavu, a na koga se ona točno odnosi nije precizirao, no neslužbeno se može čuti kako se kaznena prijava odnosi isključivo na vlasnika koncerna Ivicu Todorića. Izvršni potpredsjednik uprave Agrokora za financije Ivan Crnjac, koji je iza Todorića bio najodgovornija osoba za financije kompanije, nije, dakle, obuhvaćen prijavom, što je dodatni argument nagađanjima da bi se u ovom slučaju mogao pijaviti kao svjedok-pokajnik.

Širenje na povezana društva

Profesor trgovačkog prava na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Dominik Vuletić uvjeren je, međutim, da se pažnja DORH-a neće koncentrirati samo na Todorića i upravu Agrokora, nego da će se proširiti i na povezana društva.

–Za financijska izvješća i uredno vođenje poslovnih knjiga ne odgovaraju samo ljudi u računovodstvu. Odgovornost je na upravama i nadzornim odborima, i to ne samo na upravi koncerna, nego i na upravama povezanih društava – kaže Vuletić.

Pod posebnom paskom DORH-a, po njegovu mišljenju, mogla bi se naći uprava Konzuma, koja je bila najveći generator sivog financijskog sustava razvijenog putem mjenica. Prikrivanje stvarnog stanja u poslovnim knjigama, a revidirano izvješće pokazalo je, primjerice, da su iz troška Agrokora za inicijalnu javnu ponudu od koje se odustalo plaćani privatni troškovi Ivice Todorića za ljetovanje, avionske karte itd., kažnjivo je po nizu zakona i može se smatrati zavaravanjem vjerovnika

Iako je neuredno knjiženje česta pojava u Hrvatskoj, ovdje se ne radi o obrtu ili nekom malom poduzeću, nego o najvećoj kompaniji, kojoj će DORH sigurno posvetiti pozornost. Takva kaznena djela posebno su teška ako su počinjena u međunarodnom poslovanju, što je moguće s obzirom na to da je na lažna izvješća upozorio ruski kreditor Sberbank, no hoće li se DORH voditi takvom kvalifikacijom, vidjet će se u trenutku pokretanja kaznenog postupka, koji je u ovom slučaju izvjestan.

Na Ramljakovo izvješće odmah je na svom blogu reagirao Todorić, poručujući kako je laž da je u Agrokoru išta sakrivano.

– Laž je da je išta u Agrokoru bilo sakrivano, prema bilo kome. Ali najvažnije je da li je bilo sakrivano prema PWC-u koji je revidirao izvješće. Agrokor i ja osobno smo s PWC-om potpisali ugovor prije nego što je došla izvanredna uprava i svu dokumentaciju prezentirali revizorima. U toj dokumentaciji je prezentiran i, kako Ramljak govori, sporni ugovor – kaže Todorić i najavljuje da će u narednom periodu prezentirati “financijske vratolomije” kojima je izvanredna uprava otpisala milijarde.

‘Nijedan euro nije otuđen’

– Ono što sa sigurnošću mogu reći, nijedan euro nije otuđen, nijedan euro nije sakriven. U konačnosti i sam Ramljak potvrđuje da za te, tobože neprikazane stavke, i on sam zna i zna da za njih postoji dokumentacija. Isto tako, obveze koje sam osobno imao prema Agrokoru, bile su u potpunosti izmirene – tvrdi Todorić i dodaje kak je lako utvrditi je li Ramljak naknadno nešto preknjižio.

Iz Vlade su, pak, protumačili kako revidirani izvještaj pokazuje velike računovodstvene nepravilnosti koje „mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje“. Vlada očekuje da izvanredni povjerenik poduzme sve zakonom propisane radnje kako bi se utvrdila odgovornost za brojne utvrđene nepravilnosti, te dodaju da je riječ o dokazu “dubine i težine problema koje je u Agrokoru stvorio Todorić”.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer