Published On: Ned, stu 29th, 2020

Ramiz Salkić: Stanivuković je produkt pogrešnog obrazovnog sistema, medija i vlasti u RS-u

Salkić je rekao da su izjave i ponašanje novoizabranog gradonačelnika Banja Luke posljedica pogrešno koncipiranog obrazovnog sistema, kao i utjecaja medija i vlasti koji veličaju presuđene ratne zločince i negiraju presuđeni genocid.

Naglasio je da se nakon 25 godina nešto treba i mora mijenjati u ovom entitetu, te da će se u suprotnom uz ovakav obrazovni sistem, medije i uz podršku vlasti društvo dalje sistemski radikalizirati sa nesagledivim posljedicama u budućnosti po mir i stabilnost u BiH.

“Takve kao što je Stanivuković odgaja obrazovni sistem, mediji i vlast u ovom entitetu. U udžbenicima koji se koriste u obrazovnom procesu ovog entiteta uči se da je Ratko Mladić komandant vojske koja je stvorila RS. Ispravno bi bilo da se uči da su Ratko Mladić i drugi osuđenici, ratni zločinci koji su počinili teške zločine uključujući i genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima u sigurnoj zoni UN-a Srebrenica i da su time natovarili teško breme svom narodu kojeg će morati nositi kroz svoju budućnost. To teško breme predstavnici bosanskih Srba, a i Srbije moraju sami skinuti sa svojih leđa, to niko ne može učiniti u njihovo ime”, kazao je Salkić.

Podcrtao je da se to teško breme skida se leđa katarzom, koja još nije ni na vidiku kod predstavnika bosanskih Srba, ali i Srbije.

“Umjesto katarze studenti studiraju i stanuju u studentskom domu koji nosi ime presuđenog ratnog zločinca za genocid i druge teške zločine, Radovana Karadžića. Srbija je sigurna oaza za mnoge presuđene, osumnjičene i potencijalne ratne zločince. Oblikujući javno mnijenje na način da nije bilo genocida i da su osuđeni za genocid u Srebrenici i druge teške zločine srpski heroji. Vlast nije pokazala empatiju za žrtve, nije učinila katarzu. Narodna skupština entiteta dodjelila je najviša entitetska priznanja presuđenim ratnim zločincima za genocid i druge teške zločine. Presude se negiraju i relativiziraju. Stanivuković i mnogi mladi u ovom entitetu su posljedica ovakvog stanja u entitetu”, podcrtava Salkić, ističući da bi drugačije bilo da je Stanivuković slušao, gledao i čitao u medijima u ovom entitetu da su zločinci zločinci a ne heroji i da je zločin u Srebrenici presuđen kao genocid.

Ključni je problem, smatra Salkić, što mnogi vjeruju da se zločin isplati i da su njihovi sunarodnjaci uradili dobre stvari u prošlosti. Naveo je da se vlast u ovom entitetu distancirala od zločinaca, osudila zločin i priznala sudske presude ne bi Stanivuković ovako mislio i govorio kao što ne bi ni mnogi drugi u ovom entitetu.

– Oni vjeruju da se zločin isplati jer su mnogi zločinci danas na slobodi i ugledni su građani u ovom entitetu. Da se zločin isplati dokaz je današnje teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine. Da se zločin ne isplati, u najmanju ruku, danas bi imali drugačije nazive administrativnih dijelova u ovoj zemlji. Za ovo nisu samo krivi zločinci i oni koji ih podržavaju već su krivi i oni koji su im dali za pravo da to čine, a nisu trebali i nisu smjeli”, navodi Salkić zaključujući da ukoliko ovakvo stanje ostane, društvo će se u ovom entitetu uz pomoć obrazovnog procesa, medija i uz podršku vlasti dalje sistemski radikalizirati sa nesagledivim posljedicama po mir i stabilnost u BiH.

Podsjećamo, Stanivuković je izazvao bijes velikog dijela bh. javnosti izjavom da u Srebrenici nije počinjen genocid te da ne priznaje presude Haškog tribunala ratnim zločincima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

On je, u bahatom maniru svog političkog oponenta, ali očiglednog ideološkog uzora, Milorada Dodika izjavio:
“Taj sud je nanio veliku političku štetu mom narodu i to je za mene čiča-miča, završena priča”, rekao je novoizabrani gradonačelnik Banja Luke.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>