Published On: Čet, kol 12th, 2021

RAMA: Njemačka podržava “Otvoreni Balkan”, konačno se uklanja granica između Albanije i Kosova

Albanski premijer Edi Rama rekao je da njemačka vlada podržava inicijativu “Otvoreni Balkan” i poziva na potpisivanje sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu prije Summita EU-Balkan 6. listopada.

Rama je to objavio na Twitteru, dodajući da su to divne vijesti i da je to suprotno onome što govore ljudima u Prištini i Tirani.

Naglasio je da su vrata “Otvorenog Balkana” otvorena, ali da se ne može čekati na one koji ne žele shvatiti da je to put budućnosti.

Rama kaže kako se upravo “Otvorenim Balkanom” konačno “uklanja granica između Albanije i Kosova”.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u izvanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana “mini Shengen”, službeno je preimenovana u “Otvoreni Balkan” (Open Balkan).

Inicijativi se za sada nisu pridružile Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.

Zanimljivo je da je premijer Kosova Albin Kurti kritizirao inicijativu navodeći da “Otvoreni Balkan” više liči na “Balkan otvoren za utjecaje s istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine”, kao i “otvoren za autokraciju, korupciju, ratne zločince, suprotno europskim vrijednostima demokracije i vladavine prava”, piše AlJazeera.

Zajedničko tržište nije moguće sve dok Srbija ne prihvati da se suoči s prošlošću, rekao je Kurti, neizravno ukazujući na ulogu Srbije u ratovima devedesetih./HMS/

guest
nije obvezno
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x