Published On: Sri, lis 7th, 2020

Rakitić Švicarcima najavio utakmicu svojih dviju domovina, otkrio da je mogao ostati: “Da je Modrić to napravio…”

Švicarsko odrastanje i adresa, ali hrvatsko srce. Dugo je to bio život Ivana Rakitića, svojevremeno velikog talenta švicarskog nogometa, mlade zvijezde Basela i reprezentativca te države u svim omladinskim kategorijama.

Međutim, kada je došlo vrijeme za “pravu stvar”, nastupe za A-reprezentaciju, Rakitić je odabrao Hrvatsku. Zanimljivo, posljednju utakmicu za U21 Švicarsku odigrao je svega šest mjeseci prije debija za Vatrene. Od najdražeg dresa oprostio se uoči trenutačne reprezentativne akcije nakon dugih 13 godina, piše Gol.hr.

Prva utakmica nakon njegova umirovljenja bit će susret dviju reprezentacija između kojih je birao – Švicarske i Hrvatske.

“Bitno da je jedan od starijih igrača u reprezentaciji”

Uoči utakmice Rakitić je dao opširan intervju za švicarski Blick. Otkrio je da je mogao i još ostati u reprezentaciji…

“Bitno je da je jedan od starijih igrača još u reprezentaciji. Da je Modrić napravio taj korak prije mene, ostao bih.”

Međutim, lako je mogao otići i nakon Svjetskog prvenstva 2018. i ruskog srebra.

“Mandžukić, Subašić i Ćorluka odmah su se umirovili. Razmišljao sam i ja o tome, puno sam pričao s izbornikom, na kraju sam ostao. Sada je došlo vrijeme. Njihov sam najveći navijač! Momčad ima puno mladih i talentiranih igrača. Vrijeme je da preuzmu odgovornost i dobiju prostor za razvoj. Mislim da hrvatski nogomet ima svijetlu budućnost.”

Rakitić je komentirao i švicarsku reprezentaciju. Švicarce je zanimalo kako mala Hrvatska radi takve rezultate…

“Švicarska ima kvalitetu za uspjeh poput hrvatskog u Rusiji”

“Da je stvar samo u broju stanovnika, Rusija i Njemačka uzeli bi sve medalje u Europi, a Kina bi bila nepobjediva. Savršena generacija mora doći, a onda mali detalji rade razliku. Uvjeren sam da Švicarska ima kvalitetu da napravi jednom takav korak poput našeg u Rusiji. Moraju se dogoditi male i neočekivane stvari koje ne možeš planirati.”

Švicarska ima vrlo talentiranu momčad koja se sa svima može nositi, ali uspjeh sličan hrvatskom nemaju. Rakitić vjeruje da bi se on mogao ostvariti.

“Ova generacija itekako je sposobna za to! Pokazuje to u svojim klubovima. Kao što sam rekao, neke stvari moraju se poklopiti”, rekao je.

Švicarci bi za pokoji savjet mogli pitati i Hrvate, s kojima se susreću u St. Gallenu od 20:45./HMS/