Published On: Sub, lis 25th, 2014

Ragužu će tek doći račun za “dvostruki legitimitet”

Svaki politički Hrvat, odlučan biti slobodan čovjek, pripadnik slobodnog naroda, slobodan razvijati se u svom kulturnom i nacionalnom identitetu, slobodno raspolagati prirodnim resursima, koje su nam ostavili naši preci, i slobodno raspolagati rezultatima svog rada 12. listopada nije niti imao alternative osim dati glas Koaliciji Hrvatskog narodnog sabora. Izjavio je to u intervjuu za Hrvatski medijski servis HMS predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić.

Hrvatski birači, svjesni povijesne važnosti ovih izbora, kazao je, odlučili su pružiti plebiscitarnu podršku kandidatima stranaka Hrvatskog narodnog sabora jer su ispravno ocijenili da jedino oni jamče vjerodostojan politički odgovor u obrani hrvatskog prava na BiH. Prava koje je ugroženo kako ustavnim aranžmanima tako i projektima dijela političkih oligarhija iz drugih naroda, što je najzornije pokazano nakon prošlog izbornog ciklusa.

Kratkoročan kredit

-Ovu podršku Naroda treba tretirati samo kao kratkoročni kredit koji ne smije biti prokockan! U narednom četverogodišnjem mandatu mora doći do izmjena Ustava i Izbornog zakona koji će i Hrvatima omogućiti da bez straha od nametanja političke volje drugih brojnijih naroda izaberu legitimne predstavnike i u Predsjedništvo BiH i u domove naroda parlamenata entiteta i BiH. Također, mora se napraviti značajan napredak prema euroatlantskim integracijama, ili još važnije ubrzano usvajanje standarda u ekonomiji i socijalnoj sferi koji vrijede u tim integracijama, izjavio je Ljubić.

Govoreći o izbornom rezultatu SDP-a, rekao je kako ta stranka pokazala kao remetilački faktor svaki puta kada je dobila priliku da dominantno sudjeluje u kreiranju politika u zemlji.

-Zato što su, uz sve devijacije vodstva i krivog predstavljanja, od BiH pokušali napraviti ono što ona ne može biti. BiH može postati funkcionalna, stabilna i samoodrživa samo kao dogovor legitimnih predstavnika tri njena konstitutivna naroda, rekao je.

I u politici SDA je, kazao je Ljubić, prisutna želja da se BiH konstituira kao „građanska“ država s dominacijom većine, ali u isto vrijeme u njihovoj legitimaciji jasno piše da su oni stranka bošnjačko-muslimanskog političko-konfesionalnog i kulturnog kruga.

-SDA se u prošlosti pokazala kao konstruktivniji partner predstavnicima druga dva naroda u traženju rješenja za BiH onakvu kakva ona jedino može biti. Narod je i ovaj put racionalno glasovao i tako će biti sve dotle dok se BiH konačno ne uredi onakvom kakva jedno može biti tj. država kao dogovor tri njena konstitutivna naroda.

Sve dotle dok ne dođemo do ustavnog rješenja koje će omogućiti da našim političkim postupcima upravljaju tri interesa umjesto tri straha; strah jednih o gubitka države, strah drugih od gubitka autonomije, strah trećih od gubitka političkog subjektiviteta odnosno prava na BiH. Sve dotle dok ne dođemo u fazu nečega što je jedan filozof nazvao kao „ustavni patriotizam“, bez potrebe da se svi skupa jednako emocionalno određujemo prema simbolima koji određuju naše različite identitete iz dalje ili bliže prošlosti. Sve dotle će autentični predstavnici političke volje tri konstitutivna naroda a to su iste politike pa ako hoćete i iste stranke dobivati ovakvu potporu naroda, rekao je osnivač HDZ-a 990.

Raguža odbacili i Hrvati i Bošnjaci

Komentirajući izjave iz HDZ-a 1990 kako je Martin Raguž, aktualni predsjednik ove stranke, platio cijenu političkom jednoumlju, te kako je u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ostvario “dvostruki legitimitet”, Ljubić je kazao kako će račun za “dvostruki legitimitet” tek biti isporučen.

-I to vjerojatno već na sljedećim lokalnim izborima. To je politički oportunizam prijetvoran i prema prvima i prema drugima. Taj koncept se već pokazao kao štetan za međunacionalne odnose u BiH. To su na ovim izborima Hrvati plebiscitarno odbacili a nije naišao ni na prihvaćanje kod Bošnjaka barem ne toliko koliko su akteri „dvostrukog legitimiteta“ očekivali. To je kvazigrađanska politika i ne može biti ni alternativa ni doprinos pluralizaciji političke scene, istaknuo je Ljubić. Nije problem, veli, niti višestranačje u okviru hrvatskog političkog spektra; nije problem što je 2010. postojao HSP, koji je ušao u parlamente na svim razinama.

-Problem je što je HSP uradio to što je uradio tj. pristao biti instrumentom negiranja hrvatske političke volje. Nije problem to što postoji HDZ 1990, niti što o modalitetima rješavanja ekonomskih i socijalnih pitanja možda drugačije razmišlja, nego neka druga stranka u HNS-u. Problem je u tome što vodstvo HDZ 1990 nije bilo spremno na zajednički nastup na izborima niti tamo gdje je zbog ustavnih rješenja hrvatska pozicija ranjiva. Problem je u tome što je lider stranke, udvarajući se glasačima nehrvatske nacionalnosti, pokušao zauzeti hrvatsko mjesto u Predsjedništvu glasovima nehrvata, usprkos većinskoj političkoj volji hrvatskog naroda, izjavio je Ljubić koji je zajednos s Martinom Ragužom 2006. godine formirao HDZ 1990 i to kao odgovor na Čovićevo prihvaćanje kasnije propalih ”travanjski ustavnih amandman”.

-Stoga je sasvim legitimno pitanje koje sebi postavlja sve više aktualnih članova HDZ 1990, koliko je politika njihove stranke još uvijek hrvatska i kuda ide njihova stranka. Ja kao i skoro svi osnivači HDZ 1990 smo za sebe već znatno prije izbora odgovorili na to pitanje, izjavio je Ljubić u intervjuu za HMS.

I. Jurišić/Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare