Published On: Thu, Dec 19th, 2013

RAGUŽ: Želimo zadržati ‘neophodnu snažnu suradnju’ s HDZ-om BiH

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je da ova stranka želi zadržati “neophodnu snažnu suradnju” s HDZ-om BiH u vezi s nacionalnim pitanjima, usprkos prekidu suradnje nakon što je HDZ BiH jednostrano prekršio međustranački sporazum u HBŽ.

“Nastavljamo da djelujemo kao odgovoran politički subjekt i želimo zadržati neophodnu snažnu suradnju s HDZ-om BiH u vezi s nacionalnim pitanjima. To je vrlo važno za našu pregovaračku poziciju u procesu ustavnih reformi”, rekao je Raguž za sarajevsko “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, HDZ 1990 do sada je pokazao da drži do svoje riječi, ali više neće tolerirati bilo kakvu dimenziju kršenja međusobnih sporazuma.

Kada je riječ o pregovorima za provođenje odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”, Raguž je rekao da ta odluka ima direktnu vezu ne samo s hrvatskim već i srpskim i bošnjačkim pitanjem.

“To ne znači da se ovim hrvatsko pitanje rješava u cijelosti, ali se zasigurno otvara”, istaknuo je Raguž i dodao da se pravilnim rješavanjem tog pitanja otvara mogućnost stabiliziranja odnosa u BiH.

Onemogućavanje da jedan narod drugom bira predstavnike, te otklanjanje diskriminacije naroda koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni, prema njegovim riječima, civilizacijska je formula za BiH.

“Ali, za rješenje koje će uspostaviti balans između nacionalnih prava i prava svakog čovjeka potrebna je mudrost, ali i politička hrabrost”, konstatirao je Raguž.