RAGUŽ: Šta je s prognanim i raseljenim osobama?

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž na današnjoj je sjednici Doma naroda otvorio temu provedbe Aneksa VII. Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je definirano pitanje prava i povratka izbjeglica i raseljenih osoba.

Ističući Sporazum o izbjeglicama i raseljenim osobama kao jedan od najvažnijih elemenata Daytonskog mirovnog sporazuma, Raguž je kazao kako je vrijeme da se nadležne institucije, prema podacima dobivenim posljednjim popisom stanovništva, odrede po tom pitanju i daju precizne podatke u kojoj mjeri je realiziran povratak, kao i prava, sigurnost, zdravstveno osiguranje, zapošljavanje i obrazovanje povratnika, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

– Naša zemlja je, u jeku ratnoga vihora, doživjela velika kretanja i egzodus stanovništva. Samo iz bosanske Posavine je prognano preko 160 000 Hrvata. Što je s tim ljudima danas? Institucije Bosne i Hercegovine moraju ustrajati na provedbi Aneksa VII i omogućiti pravo i mogućnost na povratak svakom čovjeku koji iskaže želju za istim – kazao je Raguž, tražeći od Vijeća ministara precizne podatke i strategiju realizacije tog važnog pitanja.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, zahvalila je predsjedniku HDZ-a 1990 na otvaranju te teme uz odgovor kako će nadležno ministarstvo do rujna ove godine pripremiti sve tražene informacije i prezentirati strategiju povratka raseljenih i prognanih osoba, stoji u priopćenju.

more recommended stories