Published On: Thu, Jun 20th, 2013

RAGUŽ: Preustroj FBiH nužniji od preustroja vlade FBiH

SARAJEVO – Situacija u Federaciji BiH je najsloženija od Daytona do danas, jer je duboka politička i institucionalna kriza uzrokovala ekonomske, financijske i socijalne probleme, rekao je Srni potpredsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž.

Raguž smatra kako je ovakvoj situaciji doprinijelo nepoštivanje osnovnog načela uspostavljanja vlasti, zbog čega je i “sama federalna Vlada iznutra kolabirala”, iako u njoj nisu bile dvije vodeće hrvatske stranke.

“Došli smo do toga da imamo dvije vlade pod jednim krovom, da se svaki dan preko Vlade ide ka Ustavnom sudu u smislu rješavanja nekih otvorenih pitanja, da imamo novu parlamentarnu većinu u koju su ušli HDZ BiH i HDZ 1990, koja je dovoljna za uspostavljanje vlasti, a ona se ne može preuzeti, jer se to blokira više od šest mjeseci”, pojasnio je Raguž.

On je istaknuo kako trenutno ne vidi rješenje, jer se ključni akteri još nisu spremni vratiti na temeljne principe, da se uvaži legitimna izborna volja i da FBiH bude prostor koji će se ticati svih, a ne samo jednog njenog dijela.

“Iz te pozicije treba ući u preustroj FBiH koja je mnogo važnija od preustroja vlasti, jer se Federacija, koju je Washington uspostavio kao model koji će biti poželjan za cijelu BiH, nažalost, pretvorila u prostor negativne energije”, naglasio je Raguž.

On smatra kako zbog toga, uz primjenu odluke “Sejdić – Finci” i europski put BiH, najveći prioritet treba biti preustroj FBiH tako što će se ona racionalizirati, učiniti funkcionalnom i efikasnom u ispunjavanju svojih ustavnih i zakonskih obveza, te biti pravednija kako bi se Hrvati, kao i svi drugi građani, osjećali ravnopravno u donošenju najvažnijih odluka.

“To je posao koji nas čeka. Neki su to do sada pokušali ignorirati i gurati pod tepih, a vidimo da najnovija američka inicijativa i stav eksperata i ozbiljnih političara govore kako tomu treba prići ozbiljno i odgovorno i da je tu prostor za stabilizaciju, ne samo Federacije, nego i BiH”, naveo je Raguž.

Komentrirajući događanja od 6. lipnja u i oko zgrade parlamenta BiH, on je istaknuo kako razumije opravdano nezadovoljstvo i frustraciju prosvjednika, ali i postavio pitanje treba li to povezivati sa sprječavanjem nesmetanog rada institucija.

“I dalje sam pri stavu kako je to bila posljednja opomena institucijama i političarima da rade ozbiljnije i odgovornije u interesu građana. Bez obzira na propuste koji su se dogodili, mislim da ne možemo ignorirati tešku socijalnu situaciju i nemogućnost ljudi da riješiti svoja osnovna prava”, naveo je Raguž.

On je dodao i da nadležne institucije moraju osigurati uvjete za nesmetan rad parlamenta BiH, Vijeća ministara BiH i svih drugih institucija, naglasivši kako je sprječavanje rada institucija zakonski kažnjivo.

Dnevno.ba