Published On: Uto, lip 4th, 2013

RAGUŽ: Poštovati sve sporazume dva HDZ-a

Potpredsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž najavio je da će, ukoliko bude izabran za predsjednika stranke, poštovati sporazume koji su postignuti između dva HDZ-a, a tiču se ustavnih pitanja, izbornog zakonodavstva i zajedničkog nastupa u smislu poštivanja legitimne izborne volje hrvatskog naroda.

“Sada mogu govoriti samo u kontekstu izbornog zasjedanja Sabora HDZ 1990 i sve svoje izborne aktivnosti usmjerio sam ka tome da naša stranka izađe jača i snažnija, jer je to u ovom trenutku interes ne samo HDZ 1990, nego i ukupne hrvatske političke pozicije, ali i BiH u cjelini. Znači, to je moja ambicija, a sve drugo su apsolutno spekulacije”, rekao je Raguž.

On je za sutrašnje “Nezavisne novine” rekao da najnovija događanja u HDZ-u 1990 nemaju nikakve izravne veze sa američkim pritiskom, odnosno označavanjem lidera dva HDZ-a kao glavnih kočničara provođenja odluke “Sejdić i Finci”, što je glavni preduslov za nastavak europskog puta BiH.

“Ja sam puno prije tih ocjena najavio kandidaturu. Dakle, mi smo autohtona stranka, nastali smo samostalno u vrijeme kada mnogi nisu vjerovali u to, i ovaj proces koji se vodi u HDZ 1990 je autentičan. Znači, stranka će iznutra odrediti ko će biti njezin predsjednik i to nitko izvana neće nametati, niti će to određivati pojedinac, kako to određuju u nekim drugim strankama”, rekao je Raguž.

On je naglasio da je spreman da pođe od sebe u preispitivanju i pružanju ruke za jedan novi dijalog, jedan novi konsenzualni pristup koji je, kako je rekao, nužan u zemljama poput BiH.

“A da bismo to mogli uraditi, da bih imao kredibilitet, moram poći od sebe i svoje stranke. Uvjeren sam da će HDZ 1990 imati taj kapacitet, a da ću ja dati snažan pečat takvom pristupu. Pozivam i druge na dijalog, na uvažavanje, sklad, ne na konfrontaciju, ali i vođenje brige u općem i zajedničkom. Ta formula nedostaje ovdje i ja ću je pokušati unijeti u politički život”, naveo je Raguž.

On smatra da BiH mora iskoračiti prema NATO-u i najprije dobiti tu potvrdu sigurnosti, a onda pridobiti investitore i stvarati nove vrijednosti. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić najavio je povlačenje sa funkcije predsjednika stranke, a Raguž svoju kandidaturu na ovu poziciju.