Published On: Pon, lis 28th, 2013

Raguž i Čović: Moguće i ujedinjenje dva HDZ-a u BiH!

Vodstvo dva HDZ-a, predvođeno predsjednicima stranke Draganom Čovićem i Martinom Ragužem zaključilo je danas u Mostaru kako će u sljedećih mjesec dana dogovoriti daljnji modalitet suradnje između dvije stranke, od kojih je jedan i moguće konačno uvezivanje dvije stranke, javlja Fena.

Po Čovićevim riječima razgovarano je o tri moguće forme suradnje.

– Jedna je da ove dvije stranke idu ka konačnom uvezivanju, druga je da zajedno djelujemo kao partneri kroz Hrvatski narodni sabor, a treća da djelujemo kao dvije političke stranke koje ne obvezuje ništa osim kodeksa ponašanje koji bi trebao biti prisutan na političkoj sceni u BiH, izjavio je Čović.

Raguž je ponovio kako je razgovarano o tri moguća modaliteta odnosa između dvije stranke od, kako je kazao, približavanja, do samostalnog nastupa što će se odrediti u sljedećih mjesec dana.

– Svaki modalitet za koji se opredijelimo, za mene kao predsjednika HDZ 1990 znači nedovođenje u pitanje nacionalne strategije i odnosa prema prioritetima pred kojima je izložena BiH, hrvatski narod i svi njezini građani. Mislim da tu trebamo pokazati dodatnu odgovornost da ubrzamo procese koji su u interesu svih u BiH, a gdje su Hrvati ključ rješenje, kazao je Raguž, dodavši kako je sve ostalo otvoreno.

Svi modeli su otvoreni, uz međusobno poštivanje i jasno je da svaka stranka ima ambicije i političke ciljeve za sljedeće izbore. Naravno o tome koji će se modalitet na kraju odabrati svaka stranka o tome treba odlučiti na svojim najvišim tijelima, naglasio je Raguž.

– Nismo za neku negativnu energiju, ali isto tako jasno je da su ovo dva politička subjekta, naravno najodgovornija što se tiče Hrvata u BiH, ali je isto tako jasno da svaka stranka ima svoje partikularne ciljeve koji ne bi trebali dovesti u pitanje nacionalne ciljeve, zaključio je predsjednik HDZ-a 1990.

 

FENA