Published On: Sub, stu 9th, 2013

Raguž: Hrvati su ključ rješenja, a ne problem u pronalaženju rješenja za ‘Sejdić-Finci’

Komentirajući izjavu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za današnje Oslobođenje kako postoji model rješenja presude iz Strasbourga, koji je prihvatljiv svima osim HDZ-ovima, predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je za Fenu kako su Hrvati ključ rješenja, a ne problem u pronalaženju rješenja oko presude.

“Nitko neće moći zamijeniti teze. Ne samo da su Hrvati ključ rješenja za presudu Europskog suda u Strasbourgu, u smislu institucionalne ravnopravnosti, već i za rješenje najdublje političke i institucionalne krize u BiH od Daytona do danas“, dodao je Raguž.

Po njegovom mišljenju, koncept političke marginalizacije Hrvata doživio je svoj krah i sada se mora osigurati, s najvišim europskim standardima, institucionalna ravnopravnost ovoga konstitutivnog naroda, ali istovremeno osigurati i paralelno otklanjanje diskriminacije prema pripadnicima građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. 

“Što se tiče HDZ 1990 mogu reći da smo, ne samo u ovim razgovorima, nego i u pregovorima oko Mostara, te pregovorima u Budimpešti, Bruxellesu i Sarajevu imali izrazito pozitivan i kreativan pristup traženju rješenja. Držimo se, i držat ćemo se, dogovora da iznošenjem detalja iz pregovora s predstavnicima EU-a ne ubijemo šansu za postizanje rješenja u tim pregovorima jer se oni moraju nastaviti, a kompromis je nužan i neophodan”, izjavio je Raguž, napomenuvši pritom kako je dogovor moguć i on treba biti uspjeh svih, a ne prebacivanje loptice, odnosno “igranje ping ponga” kao u dosadašnjim pokušajima te da će se HDZ 1990 toga i držati.

Napomenuo je kako postoji minimum ispod kojega HDZ 1990 neće ići.

“Mi se borimo za svoje stavove, kao što se i druge stranke bore za svoja stajališta, ali se dogovor treba postići i iznaći zajedničko rješenje, međutim postoji “crvena crta” ispod koje mi ne želimo ići.

Znači, držimo se dogovora i principa koje smo potpisali u Bruxellesu, a koje je potpisao i Bakir Izetbegović u ime SDA. To znači da se, uz otklanjanje diskriminacije prema građanima koji se ne izjašnjavaju pripadnicima jednoga od tri konstitutivna naroda, neće nametati izborna volja konstitutivnim narodima, odnosno da jedan narod drugome neće birati njegova člana Predsjedništva BiH“, zaključio je predsjednik HDZ-a 1990.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je, u današnjem intervju za Oslobođenje, uz ostalo, kako je u pregovorima oko presude Sejdić-Finci zapelo na zahtjevima dva HDZ-a za nekakvim “dodatnih mehanizmima” koji bi garantirali da neće biti nametanja izborne volje, odnosno da brojniji narodi neće izabirati predstavnike malobrojnim.

“Nisam uvjeren da je moguće ponuditi takve mehanizme, a da se ne uđe u prostor novih diskriminacija i bojim se da ćemo zbog pretvrdog stava dva HDZ-a i ovaj put ostati nedovršenog posla“, kazao je Izetbegović za Oslobođenje.

Bljesak