Published On: Čet, lis 9th, 2014

RAGUŽ 2013: Nepravedna daytonska struktura omogućila je dva puta izbor Komšića u Predsjedništvo BIH bošnjačkim glasovima

Da se vratimo u BiH. Možete li nam, gospodine Raguž, demistrificirati, objasniti, razjasniti – šta je to hrvatsko pitanje?

Najkraće – po preambuli Ustava BiH je država tri naroda i drugih građana. Jedan od tri konstitutivna je hrvatski narod. Ta država je sastavljena od dva entiteta, koji se objektivno, od Daytona do danas, pretvaraju u entitete s dominacijom dva naroda. Unutar takvog raspleta i unutarnje strukture, imamo nepravednu situaciju ne samo kad su u pitanju građani, već i oni koji su pripadnici konstitutivnog naroda. Upravo ta nepravedna struktura je u zadnja dva izborna ciklusa pokazala svu apsurdnost, da se jednom od konstitutivnih naroda većinskom voljom drugog može izabrati predstavnik u Predsjedništvo BiH. Sad se presudom traži da se etnički prefiks briše, to su prihvatili svi sudionici pregovora, pa smatram da je to historijski pomak. Ako hoćete – to je prava revolucija! I zato ja tvrdim da su Hrvati sada ključ rješenja.

Martin Raguž, 2013. godina. U interviewu za RSG.

Dakle izbor jednog člana predjedništva, preglasavanjem, kroz glasove drugog naroda, Raguž 2013.e godine jasno naziva  Nepravdom. Institucionalnom nepravdom, Izvor; http://rsg.ba/?p=2502

2014. godina – na takvu vrstu izbora gdje postoji mogućnost da upravo on bude izabran principom te iste nepravde o kojoj je govorio 2013-e Raguž je ponosan! (Izvor: FTV, predizborna emisija,  listopad 2014)

Pametnome dosta.

Inače Raguž je opet gostovao na RSG prije nekoliko sati. Na pitanje voditeljice o suradnji s Halilovićem Seferom i njegovom strankom odgovarao je u epitetima. Sefer je inače najradikalniji bošnjački kandidat za člana predsjedništva koji glasove pokušava dobiti ratnohuškačkom retorikom. Na FTV-u je prije par dana osuo paljbu po HVO-u, što je Raguž koji je bio u toj emisiji rezolutno prešutio podvukavši crtu pod svoju šutnju. Na pitanje voditeljice zašto bolan šutiš Martine on je odgovorio da je to kvadratura kruga koju ona ne razumije.

Na pitanje voditeljice RSG  “Da li je istina da će Bošnjaci glasati za njega na ovim izborima. On odgovora da je ponosan na tom i da je on za BiH”

Iako upravo tim pristankom da bude sredstvo majorizacije radi sve protiv BIH i dokazuje da nije za BIH. Onaj tko pristaje na to da hrvatski predstavnici u vlasti budu birani bošnjačkim glasovima ne da mrzi BIH nego nema pojma o njoj, i ne želi joj nikakvu budućnost.

Laž je stoga da Raguž voli BIH. Jer kada bi je volio, pokušao bi ju razumijeti. On trenutno voli samo svoju perspektivu i ponaša se karijerno. To što će stranka koju predstavlja HDZ1990 nestati s političke scene, ako već nije,  upravo zbog Raguževog kockanja s hrvatskim kolektivnim pravom na predstavničku demokraciju članovima HDZ1990 očito više i nije bitno. Ako se svi misle strpati u predsjednički ured Martina Raguža onda je jasna i brojčana  perspektiva te partije koja očito služi samo kao poligon nekolicini ljudi koji su si isplanirali 4-godišnje karijere u Sarajevu.

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare