Published On: Uto, pro 14th, 2021

RADOVAN SE OKREĆE U ZATVORU: Vraćanje ustavnih, daytonskih nadležnosti na RS je opasno, tvrdi vođa stranke koja je ratovala za Srpsku

Pitanje povratka nadležnosti na nivo entiteta, za predsjednika SDS-a Mirka Šarovića je legitiman cilj, ipak Šarović ocjenjuje da je takva inicijativa opasna.

“Smatram da je to čin koji može izazvati nesagledive posljedice ako se krene u pogrešnom smjeru”, rekao je Šarović, dodajući da bilo koja pogrešna odluka može da dovede do spirale potpune krize koja je već sada intenzivna, prenosi N1.

Ne žele riskirati

“Legitimno je da izađem i kažem da je ovaj Ustav BiH potpuno nakaradan. Ali imam li ja šanse, kako će na to reagirati druge strane, to je nešto drugo, ali je legitimno”, kazao je Šarović, dodajući da u NSRS SDS nije glasao jer nije želio riskirati te pojasnio da je po njegovom mišljenju Daytonski mirovni sporazum najbolje rješenje za RS.

Komentirajući Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države BiH koji se našao na današnjem dnevnom redu, Šarović je kratko poručio:

“Očito da nema uvjeta za donošenje bilo kakve odluke ili bilo kakve deklaracije. Suviše je govorimo o bilo kakvoj rezoluciji ako u njoj ne sudjelujemo. Očito je da nema početne pripreme da bi bilo što ušlo u parlamentarnu proceduru uključujući i ovu deklaraciju”.

SIP nije nadležan

Osvrnuo se i na ranije prijedloge da SIP BiH na neki način sankcionira političare koji krše Dayton.

“SIP za to nije nadležan, bilo tko ako je dao mišljenje, dao ga je u svoje ime. To je nadležnost Suda. Ne vjerujem da će SIP ikada ući u to da ocjenjuje da li je nešto u skladu sa Daytonom ili ne”, rekao je Šarović.

Predsjednik SDS-a je dodao da neće podržati bilo kakvu sankciju koju donese OHR, ili visoki predstavnik “s kredibilitetom ili ne”, rekao je Šarović, dodajući da se, s druge strane, ne može utjecati na pojedinačne sankcije država poput SAD ili Njemačke.

“Uvijek smo imali negativan stav prema tome. Mi smo ogorčeni protivnici vlasti u RS, SNSD-a, ali mislim da ih treba da pobjedimo za stolom ili na izborima”, zaključio je Šarović.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Tigar95
Tigar95
8 mjeseci prije

Makar čovjek ima potencijal racionalno da razmisli. Dodik će zbog svog kriminala uvući ljude u konflikt. Bošnjaci su bijesni zbog svega što su trpili i ako krene neće biti milosti ni za mlado ni staro više. Srbi su imali svoju šansu za iskup grijeha.

Mundzuk
Mundzuk
Šta ti kažeš na ovo?  Tigar95
8 mjeseci prije

Ha ha ha ne lupaj. Čovjek veliš? Šarović je tebi čovjek?

Mundzuk
Mundzuk
Šta ti kažeš na ovo?  Tigar95
8 mjeseci prije

Admin ovo je govor mržnje. Ovaj čovjek Tiger je poludio.

Mundzuk
Mundzuk
Šta ti kažeš na ovo?  Tigar95
8 mjeseci prije

Oh jadni bošnje I što su trpeli. Mrš bilmeze odavde.

Neverni Toma
Neverni Toma
Šta ti kažeš na ovo?  Tigar95
7 mjeseci prije

Prijetis.prijetis? Tojaga ima dva kraja zapamti to. Prosla su vremena kada ste mogli ubijati Srbe 1941 i kao sto ste htjeli 1992 I mi konja za trku imamo. Samo te molim ovaj put do kraja pa ko ostane, ostane. Da rijesimo jednom za sva vremena.

Izmetbegović
Izmetbegović
8 mjeseci prije

Tiger je musliman s malom kitom.. Al hitra koraka ko gazela plaha za bježanije.. Kme, kme, heljp, bosnija..

Mundzuk
Mundzuk
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
8 mjeseci prije

🤣🤣🤣👍

Mundzuk
Mundzuk
8 mjeseci prije

Šaroviću ovo što radi Dodo uradio bi i karadžić, veliki srpski patriota. Samo ti veliki izdajnik srpskog naroda lažeš i sereš i izdaješ Srbe…

Mundzuk
Mundzuk
8 mjeseci prije

Hebo majku ovaj Šarović je ružniji od Džaferoviću.

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  Mundzuk
8 mjeseci prije

Džafer je za njega faca. Ovaj je daidža mufljuz, vidiš kako mu vise obrazi, ko mujine gaće.