RADOSNA VIJEST ZA KNJIŽEVNE SLADOKUSCE:Objavljen nastavak romana “Ubiti pticu rugalicu”

Američka spisateljica Harper Lee izdala je dugo očekivani nastavak čuvenog romana “Ubiti pticu rugalicu”, za koji se već predviđa da će postati bestseler, priopćeno je danas u New Yorku.
Harper Lee, koja sada ima 89 godina i živi u jednom staračkom domu u Monroevilleu, u državi Alabami, napisala je roman “Ubiti pticu rugalicu” prije više od 50 godina, a kasnije je odbijala napisati nastavak, prenosi Beta.
Spisateljica je za taj roman, prodan u 30 milijuna primjeraka i preveden na više od 40 jezika, dobila Pulitcerovu nagradu 1961. godine. Nastavak “Idi i postavi stražara” (Go Set a Watchman) zapravo je napisan prije “Ubiti pticu rugalicu”, u kojoj su likovi 20 godina stariji od onih u čuvenom romanu.
Rukopis tog romana je pronađen u veljači ove godine i nalazio se u sefu spisateljice u čiji uvid je imao samo njen odvjetnik, koji je rekao da se u sefu nalaze dokumenti koji će biti naknadno ispitani u slučaju da je neki od njih neki drugi roman.
Sama spisateljica je dala odobrenje da se objavi taj roman kao nastavak prvog, iako je “Idi i postavi stražara” bio inspiracija za njen poznati roman.
Autorica je slijepa, gluha i nepokretna od 2007. godine uslijed posljedica moždanog udara.
Roman “Ubiti pticu rugalicu” govori o djevojčici Jean Louise Finch poznatoj kao Scout i njenom bratu Jeremyju Finchu, poznatom kao Jem, koji žive na jugu SAD-a sa svojim ocem, odvjetnikom Atticusom Finchom. U priči Atticus brani crnca koji je optužen za silovanje bjelkinje.
Roman je zapažen po svojoj toplini i blagom humoru, iako su u njegovom fokusu ozbiljne teme poput silovanja, rasne i klasne segregacije, ravnopravnosti polova i utjecaja moralnih normi na slobodu pojedinca.
Lik Atticusa generacijama odvjetnika i drugih čitatelja služi kao uzor čovjeka od integriteta i savjesnog zastupnika pravde. Roman je adaptiran u istoimeni film koji je 1962. godine dobio nekoliko Oscara, u režiji Roberta Mulligana, i s legendarnim Gregoryjem Peckom u ulozi Atticusa.