Published On: Wed, Apr 13th, 2016

Radončićeva obrana traži ukidanje pritvora, među svjedocima Tužiteljstva BiH Duška Jurišić i Dalida Burzić

Obrana Radončića smatra kako ne postoje nikakvi razlozi za nastavak mjere pritvora te traži da predsjednik SBB-a bude pušten na slobodu uz eventualno ograničenje kretanja na području BiH.Tužiteljstvo BiH će se o ovom prijedlogu odrediti sutra do 10 sati nakon čega bi Sud BiH trebao donijeti odluku.

Novo ročište u glavnom pretresu zakazano je za 27. april ove godine, a Tužiteljstvo BiH je za svjedoke pozvalo glavnu tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić, Himzu Selimovića i zamjenicu glavne kantonalne tužiteljice u KS za odjel općeg kriminaliteta Aidu Topalović.

Svjedočenje urednice TV programa Federalne televizije Duške Jurišić prolongirano je. Također Tužilaštvo BiH je najavilo da će kao svjedoke pozvati i funkcionera SBB-a Fuada Čibukčić, vlasnika komercijalne televizije TV1 i bivšeg gradonačelnika Mostara Safeta Oručevića kao i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić .

U svom obraćanju Fahrudin Radončić je istakao da je u pritvoru od 25. siječnja te je zamolio da budu uvaženi stavovi njegove obrane i da bude pušten na slobodu. Današnjem ročištu isto kao i prethodnom prisutvovalo je oko 60 visoko pozicioniranih dužnosnika iz Saveza za bolju budućnost (SBB).