Published On: Sun, Oct 25th, 2015

RADONČIĆ: Volio bih da neke stvari nisam rekao

”Moram biti iskren. Gospodina Izetbegovića i mene ponajviše je pomirila naša nacionalna svijest, naša patriotska svijest, naše shvaćanje da ti eksperimenti ne uspijevaju s DF-om ili drugima”, rekao je Fahrudin Radončić, predsjedik Saveza za Bolju budućnosti BiH gostujući kod Mate Đakovića u emisiji Telering na OBN televiziji piše Bljesak.

Ružan eksperiment

”Vi ste na mom mjestu mogli promatrati sve sa sigurnog balkona, neodgovorno se ponašati i vidjeti kako tone Federacija, jer je blokada bila ogromna, a time i BiH i vaš narod i svi građani BiH, ili da, bez neke velike političke sujete, prihvatite jednu vrstu i javnih i internih poziva iz SDA da ovu zemlju učinite boljom”, rekao je Radončić i dodao kako se odlučio za drugu opciju.

”Mislim da je to potez koji je naišao na ogromnu podršku javnosti, ne samo Bošnjaka. Vi ste vidjeli da je to i hrvatski narod snažno pozdravio, Islamska zajednica, mnogi ljudi, čak i članovi SBB-a i SDA koji su razvijali rivalitete, koji su u politici prirodni, i mislim da je ovaj savez dobar zbog stabiliziranja situacije, pogotovo u Federaciji, gdje godinu, praktično, niste imali ništa urađeno. Vlada se pokušavala boriti, ali nije imala parlamentarnu većinu”, kazao je Radončić.

Dodao je da je, nakon što je na ružan način propao eksperiment SDA – HDZ BiH – DF, propala i ideja sa Strankom za BiH i BPS-om te da je poslije toga bila moguća samo jedna opcija – da SBB uđe u vlast i stabilizira to. Druga je opcija bila, rekao je Radončić, da SBB bude vani i da zemlja tone u još veću krizu.

Neviđena opcija

Lider SBB-a rekao je kako postoji kontinuitet da su svi koalicijski partneri SDA neslavno završili te podsjetio kako ”nema danas gospodina Silajdžića i Stranke za BiH, nema SDP-a i gospodina Lagumdžije, pa nema više ni, u ozbiljnom političkom smislu, ni gospodina Komšića ni DF-a, kao što nema ni SDP-a”.

”Ali, ja mislim da je ovo potpuno nova, druga, do sada neviđena ili treća opcija koaliranja, gdje mnogo zavisi od SBB-a. Mi ne želimo biti reinkarnacija i da se bijemo za fotelje. Vi znate da sam ja pet godina govorio, ovo će biti društvo jednake šanse. SBB-ovi ministri, gdje dobijemo ministarstva i koliko ih dobijemo, i direktori ne moraju biti naši članovi. Vodit ćemo računa da žene budu zastupljene. Borit ćemo se protiv nepotizma, da ne prave svoj lobi u Sarajevu samo ljudi iz jednog grada i stotine njihovih članova i obitelji rade u državnoj upravi, ministarstvima, sudovima, tužiteljstvima… I ono gdje je puklo između SDA i DF-a, sigurno neće pući između nas i SDA, a to su fotelje”, rekao je Radončić.

Volio bi da neke stvari nije rekao

Govoreći o neizbježnoj temi otvorenog sukoba s Izetbetovićem, Radončić je istaknuo kako bi sada volio da neke stvari nije rekao.

”Sigurno, i ja bih volio da neke riječi nisam rekao i sada ih moram progutati, o drugima da ne govorim, ali to je dio života i politike svake političke scene. Činjenična situacija je sljedeća: Gospodin Bakir Izetbegović je pobijedio za člana Predsjedništva, SDA je jedan na jedan pobijedila i prva je stranka, tko je prvi, odnosno koja je stranka prva, rekli su glasači. Na nama je da, kao drugi, jer mi smo druga najjača stranka u Federaciji, jači od DF-a i HDZ-a, i tu je greška što smo isključeni iz vlasti, da sada onome koji je prvi što više pomognemo”, rekao je.

Dodao je kako je Izetbegovićeva odgovornost da da mora ponuditi ruku nekome tko ima koalicijski kapacitet i energiju da pomogne.

Radončić je govorio i o ulozi Dragana Čovića u pomirenju sa SDA, tome zašto Čovića nazivaju protivnikom Bošnjaka te o mitu Željka Komšića i referendumu Milorada Dodika.

(Bljesak.info)