Radončić ulazi u vlast ukoliko ‘legne’ novac od MMF-a?

Kako Dnevni list saznaje iz krugova bliskih liderima tih stranaka, predsjednik SDA Bakir Izetbegović “prelomio” je i ostavio osobne razmirice s Radončićem po strani te je zbog interesa stranke odlučio “amenovati” ulazak SBB-a u vlast na razini FBiH.
Dakako, time će biti ispunjena želja njegovog partnera Dragana Čovića, koji već mjesecima otvoreno zagovara tu suradnju, s obzirom da je s DF-om očekivano “puklo” već na prvom problemu.
S druge strane, iako Radončić javnosti poručuje kako SBB ne razmišlja o ulasku u vlast, doznaje se kako je u posljednjim razgovorima s Čovićem ipak smekšao svoj tvrdi stav naspram suradnje sa SDA-om, ali trenutačna kočnica konačnom “DA” je katastrofalna financijska situacija u kojoj se nalazi Federacija.
Konkretno, šef SBB-a čeka razvoj situacije s MMF-om, koji definitivno neće odriješiti vreću s novcem, ukoliko se ne potpiše reformska agenda. Kako saznaje Dnevni list, SBB ne želi preuzimati odgovornost za mogući socijalni bunt do kojeg će neminovno doći, ukoliko se Federacija do jeseni ne iskoprca iz živog blata, a jedini način da to učini je pronaći zajednički jezik s MMF-om, što zasada nije slučaj. U slučaju da novac “legne” na račun Radončić uskače u igru.
Peglanje odnosa
Posljednjih dana Čović ozbiljno priprema teren za navedeni scenarij, javnosti je već otvoreno poručio kako je “SBB najpoželjniji partner za stabilnu većinu”, a kao termin za formiranje nove većine jasno je naveo – septembar. Preko ljeta njegova misija je dodatno peglanje odnosa na relaciji Izetbegović – Radončić te “guranje” suradnje s MMF-om. Pri tome će imati težak zadatak “lomljenja” Milorada Dodika, koji je jasno rekao da Vlada RS-a neće potpisati reformsku agendu uz opasku kako je “jadna zemlja kojoj stranci prave reforme” i dodao:
– Najviše što se može očekivati je, da različite razine vlasti usuglase dokument i usvoje ga  svatko na svojoj razini.
Radončić: Bakir i njegova grupa su neprihvatljivi za SBB, a SDA je druga priča
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić jučer je u Parlamentarnoj skupštini BiH kazao novinarima kako je Bakir Izetbegović neprihvatljiv za SBB, ali i da je SDA druga priča.
– Gospodin Bakir Izetbegović, nakon sumnjive pobjede za člana Predsjedništva BiH, sumnjivo je pobijedio i za predsjednika SDA. Od te pobjede izgubio je koalicijskog partnera Demokratsku frontu (DF), izgubio je pola stranke u vidu da se pola SDA na državnom nivou odrekla svog vodstva. SBB nema nijednog razloga da ide u koaliciju s Izetbegovićem. SBB hoće potpuno drugačiju Evropu od one koju želi Bakir, jer je Izetbegović, što ne treba zaboraviti, istovremeno izgubio i svog međunarodnog mentora, gospodina Erdoana, koji je poražen na izborima u Turskoj. SDA je potpuno druga priča, ali gospodin Izetbegović i njegova politička grupa iz suštinskih i političkih razloga nisu prihvatljivi za nas. On je kao moćni politički faktor unutar SDA u proteklih 20 godina imao priliku preko svog oca, uz svog oca i nakon svoga oca ići evropskim putem. Uništio je taj put i ja ne želim da SBB doživi sudbinu Stranke za BiH, SDP-a i DF-a i da se obrukamo pred narodom – zaključio je Radončić.